Ingezonden persbericht

Chronische Pijn Pijnbestijding wordt vaak in de verkeerde hoek gezocht

Wat is de invloed van leefstijl en voeding

GEERTRUIDENBERG, 20060111 -- Chronische pijn Zeker 800.000 mensen lijden dagelijks aan pijn, meer aannemelijk is echter het cijfer 3 miljoen omdat de meeste pijnlijders niet aangesloten zijn bij een patiëntenvereniging. Bijna 40% van deze mensen heeft nog nooit adequate pijnbestrijding gekregen! Hoeveel van deze mensen hebben al van alles geprobeerd en zijn er al van overtuigt dat niets werkt? Hoeveel van hen hebben het hele medische circuit al doorlopen of zijn door het aantal behandelingen heen die vergoed worden door de verzekering? Medicijnen bieden vaak geen afdoende oplossing of gaan ten koste van bijwerkingen. Zijn er alternatieven?


Oorzaak & Gevolg
Chronische pijn patiënten staan er niet vaak bij stil dat de leefstijl en gekozen voedingspatroon wezenlijk bijdragen aan de oorzaak van de pijn. Onze voeding bevatten zoveel kunstmatige hulpstoffen (E nummers) dat het raadzaam is hier eens aandacht aan te gaan besteden en de informatie flyer hierover bij de consumentenbond aan te vragen. De combinatie van voeding maakt dat in veel gevallen ons lichaam aan het verzuren is wat vrijwel altijd leidt tot pijn. Informatie is in ruime mate voorhanden als men op internet zoekt naar de base en zuurbalans. Een veel grotere zorg is echter de kwaliteit van onze voeding waardoor naar schatting 75 procent in min of meerdere mate dagelijks vitamine en mineralen tekort komen. De oorzaak van deze slechte kwaliteit moet gezocht worden in snelle kweekmethoden, uitgeputte landbouwgronden transport en opslag. Wist u dat onze voeding vaak duizenden kilometers moet afleggen voordat deze 'vers' op ons bordje beland?

Natuurlijk medicijn.
Omega-3- en omega-6-vetzuren behoren tot de familie van vetten die we kennen als essentiële vetzuren. Het juiste evenwicht tussen deze twee soorten vetzuren is belangrijk voor het gezond functioneren van verschillende delen van het lichaam, zoals de ontwikkeling van de hersenen en pijn. Het menselijk lichaam kan deze essentiële vetzuren echter niet zelf produceren en daarom moeten ze via de voeding worden opgenomen. Deze omega-3- en omega-6-vetzuren vinden we in vis en visproducten, sommige noten en zaden, en bladgroenten.

In een uitgebalanceerd dieet moeten zowel omega-3- als omega-6-vetzuren aanwezig zijn, maar in de moderne voeding van tegenwoordig overheersen de verzadigde vetten en plantaardige oliën die vol zitten met omega-6-vetzuren. Tegelijkertijd is de inname van omega-3-vetzuren uit vis gedaald, terwijl de moderne landbouw evenals de commerciële productiemethodes voor voeding het gehalte aan omega-3-vetzuren in voeding nog meer doen dalen om de houdbaarheid te kunnen garanderen. De ideale verhouding van omega-6 tot omega-3 is 4:1. Deskundigen zijn echter van mening dat de verhouding bij diegenen die geen tweemaal vis per week eten eerder 20:1 is; wat dan ook de oorzaak zou zijn van de vele gezondheidsproblemen en pijn die we ervaren.

Reumatische Artritis.
Een van de maatregelen die u kunt nemen is de inname van Omega 6 vetzuren te verminderen en extra Omega 3 vetzuren nemen. Sinds 2003 zijn er meer als 20.000 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die de balans en gebruik van omega 3 ~ omega 6 vetzuren hebben onderzocht. Bij onvoldoende omega 3 vetzuren neemt het lichaam de toevlucht om celmembranen te maken van omega 6 die echter minder flexibel zijn. Omega 3 vetzuren kunnen de symptomen van reumatische gewrichtsontstekingen, gewrichtspijn en stijfheid wezenlijk verminderen waardoor het gebruik van medicijnen (NSAID's) kan worden verminderd. Dit is inmiddels via 12 dubbelblinde studies aangetoond. Voor artritis is een hoge dosering van 3 gram per dag vaak nodig.

Doorbloeding bevorderen
Aangetoond is eveneens dat een stimulatie van de doorbloeding zorgdraagt dat essentiële voedingsstoffen ook sneller in het lichaam opgenomen worden. Bovendien worden bij een optimale doorbloeding de afvalstoffen die het lichaam produceert beter afgevoerd. Dit proces kan in werking gezet worden door warmte. Sauna, warme douche of baden en hulpbronnen als infrarood lampen en kussens. Meer informatie over verschillende vormen en pijnbestrijding vindt u op www.chronische-pijn.com




Ingezonden persbericht