Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Onderwerp: Vogelgriep in Turkije
Uitzenddatum: Wo. 11 januari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Aart Zeeman

De WHO, de wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties, is te spreken over de maatregelen die Turkije heeft genomen om verdere verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Marc Danzon van de WHO zei vandaag in Ankara dat er âgeen reden tot paniekâ is. In Netwerk een reportage uit Turkije.

Vijftien
Tot nu toe is bij vijftien mensen vastgesteld dat ze vogelgriep hebben; twee kinderen uit een gezin zijn vorige week aan de gevolgen van de ziekte overleden. Bij een derde kind is nog niet met zekerheid vastgesteld dat ze besmet was met het virus. Deskundigen zeggen dat de uitbraak van vogelgriep in Turkije de ergste is sinds die in Hongkong in 1997.

Goed op de hoogte
Volgens de WHO is het nu belangrijk dat de bevolking goed op de hoogte wordt gebracht van de dingen die ze moet doen als ze zieke vogels ontdekt. De gezondheidsorganisatie denkt dat er nog meer mensen besmet kunnen raken, maar dat het aantal nieuwe ziektegevallen steeds verder daalt.

Minder optimistisch
Een andere organisatie van de VN, de Voedsel- en Landbouworganisatie, is minder optimistisch. De FAO is bang dat de vogelgriep in Turkije, de gevaarlijke H5N1-variant, zich ontwikkelt tot een inheemse ziekte. âHet virus kan zich ondanks de maatregelen die al zijn genomen misschien toch verspreidenâ, aldus een woordvoerder van de FAO.

Virus opgedoken
Gisteren werd bekend dat het virus ook in het zuidwesten van Turkije is opgedoken, in de populaire toeristenplaats Kusadasi. Eerder al waren er meldingen rond Ankara en Istandbul en in het oosten, zuidoosten en noorden.

Vakantie
De Turkse ambassadeur in Nederland zei gisteren dat de maatregelen die de Turkse autoriteiten getroffen hebben afdoende zijn. Volgens hem is er geen reden niet op vakantie te gaan naar Turkije. âJe kunt het vergelijken met de verschillende uitbraken van dierziekten in Nederland in de afgelopen jaren. Destijds konden toeristen ook zonder problemen naar Nederland blijven reizen. Voor Turkije geldt nu hetzelfde,â aldus de ambassadeur.

Afgeraden
Rusland en Groot-Brittannië hebben de bevolking afgeraden hun vakantie in Turkije door te brengen.