PERSBERICHT - 2006-01-11

Best bezochte expositie ooit in Teylers Museum Haarlem

Tentoonstelling Michelangelo trekt ruim 97.000 bezoekers

De tentoonstelling Michelangelo in Teylers Museum in Haarlem is 8 januari afgesloten met ruim 97.000 bezoekers. Michelangelo is daarmee de best bezochte tentoonstelling ooit in de lange geschiedenis van Teylers Museum.

Drieënnegentig procent van de bezoekers waardeerde de tentoonstelling met een 8 of hoger. Ook de virtuele presentatie van de Sixtijnse kapel werd door het publiek enthousiast ontvangen.

Gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen wordt de tentoonstelling in Haarlem niet verlengd. Wel reizen de 89 tekeningen uit de collecties van Teylers Museum, het British Museum in Londen en het Ashmolean Museum in Oxford nog door naar Londen en zullen dan in het British Museum te zien zijn van 24 maart tot en met 25 juni 2006.

Spin-off aanzienlijk
Uit de voorlopige conclusies van het publieksonderzoek dat in opdracht van Teylers Museum door TNS Nipo werd uitgevoerd, blijkt verder dat 95% van de bezoekers speciaal voor de tentoonstelling naar Haarlem kwam. De economische spinn-off voor de stad moet aanzienlijk zijn geweest.

Meer dan de helft van de ondervraagden combineerde de tentoonstelling Michelangelo met een bezoek aan een ander museum in Haarlem, ging winkelen, maakte een stadswandeling of bezocht een horecagelegenheid. Daarbij gaven mensen gemiddeld 20 euro per persoon uit. Verreweg de meeste bezoekers kwamen uit Nederland, gevolgd door Belgen en Duitsers.

Noot aan de redactie
Het complete publieksonderzoek van Teylers Museum en TNS Nipo is vanaf 23 januari a.s. op te vragen bij Teylers Museum, afdeling Publiekszaken, tel. 023 531 90 10 of pers@teylersmuseum.nl