Gemeente Rotterdam

Nr. 4
11 januari 2006

Embargo tot woensdag 11 januari 17.00 uur

Koninklijke onderscheiding voor

mevrouw M.A.E. van der Burg

Burgemeester mr. Ivo Opstelten reikt op woensdag 11 januari om 17.00 uur een koninklijke onderscheiding uit aan mevrouw M.A.E. van der Burg - van der Burg. Marianne van der Burg wordt benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau als blijk van waardering voor haar bijzondere maatschappelijke diensten. De burgemeester overhandigt de onderscheiding tijdens de nieuwjaarsreceptie in de entreehal van het Erasmus Medisch Centrum.

Marianne van der Burg heeft als onbezoldigd vrijwilliger gedurende 25 jaar de medische verzorging van atleten tijdens de Rotterdam Marathon gecoördineerd. Zij zag als één van de eersten de noodzaak voor opvang van de atleten. Op haar initiatief kreeg de medische verzorging bij de eerste marathon in 1980 vorm vanuit haar eigen "besteleend" bij de start en finish. De medische verzorging is de afgelopen 25 jaar uitgegroeid en verder geprofessionaliseerd. Mevrouw Van der Burg had de centrale regie van de totale medische begeleiding. In 25 jaar is de Rotterdam Marathon uitgegroeid tot één van de toonaangevende Europese marathons, die in hoge mate bijdraagt aan de reputatie van Rotterdam als evenementen- en sportstad.

Ook voor het Erasmus MC en andere ziekenhuizen in de regio is de inzet van mevrouw Van der Burg van grote waarde. Door de atleten langs het parcours adequate medische verzorging te bieden, wordt de toestroom naar de afdelingen Spoedeisende Hulp geminimaliseerd. De Erasmus MC artsen en verpleegkundigen, bijeengebracht en gecoördineerd door mevrouw Van der Burg, zijn cruciaal voor de organisatie van de marathon.

Marianne van der Burg is Senior IC-verpleegkundige op de afdeling Spoedeisende Hulp van het Erasmus MC. In totaal werkt ze al 27 jaar voor deze organisatie. Daarnaast is mevrouw Van der Burg actief op het terrein van de rampenopvang binnen het Erasmus MC en ten behoeve van de ziekenhuizen in en buiten de regio Rotterdam.

noot voor de redactie/