Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

VVMC, Vakbond voor rijdend personeel

Tilburg, Woensdag 11 Januari 2006

Goed voorbeeld doet volgen.

Tot mijn grote vreugde heb ik gezien dat collega Berghuis van het FNV mijn voorbeeld heeft gevolg door ook een column voor hun site te schrijven. Alleen de inhoud is enigszins verwarrend en onduidelijk. Uit een telefoontje van een medewerkster van de Koppeling maak ik op dat ik niet de enige ben die moeite heeft met de inhoud. Wat is nu precies de wens van Roel, samenwerking of overname?

Wel wordt duidelijk dat mijn collega bang is dat we tegen elkaar uitgespeeld kunnen worden. Hier kan ik wel wat mee, want recentelijk heb ik dat bij NoordNed namelijk meegemaakt. Tijdens de onderhandelingen over een afkoopsom voor ex NS medewerkers, die volgens NoordNed over moeten naar de MultiModaal CAO, vond de FNV bestuurder (collega van Roel Berghuis) het nodig om zonder de andere bonden een deal te sluiten met de werkgever.
En dit terwijl de FNV qua ledental veruit in de minderheid was. Een schoolvoorbeeld!

Maar goed Roel, ik ben bang dat de verschillen waarvan jij vind dat ze niet groot zijn toch veel groter zijn dan jij denkt. En dat dat de laatste tijd ook te merken is! De VVMC is een categorale bond en zal een categorale bond blijven, die met al zijn leden binnen het rijdend personeel een aardig potje kan breken. Ik snap best wel dat de grootste vakbond onder het rijdend personeel een aantrekkelijke partij is, zeker daar waar het gaat om het slagen van acties. Wie wil er niet bij een vakbond horen die de sleutel in handen heeft voor het wel of niet slagen van acties? In dat opzicht volg ik het voorbeeld van Roel en nodig ik FNV leden uit........

Het lijkt een beetje paniek voetbal van de kant van het FNV. Na het debacle tijdens de CAO onderhandelingen bij de brandweer, waar o.a. leden van het FNV uit onvrede een eigen vakbond (categoraal?) zijn begonnen, lijken onze collega's nu in te zetten op samenwerking/overname. Samenwerking daar waar dat mogelijk is, en zeker als het in het voordeel is van onze leden, is natuurlijk op zich niets op tegen. Maar zoals bekend zitten onze leden voornamelijk onder het rijdend personeel en aangezien we daar veruit de grootste zijn lijkt een aansluiting bij de VVMC meer voor hand liggen dan andersom.

Wim Eilert
Vakbondsbestuurder