Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Uitnodiging voor de media - Seminar 'Brazilie, de nieuwe agrarische supermacht?'

9 januari 2006 -
Op donderdag 12 januari organiseert het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een seminar met de titel 'Brazilië: de nieuwe agrarische supermacht?'. De bijeenkomst vindt plaats vanaf 13.30 tot 17.30 uur in Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.

Tijdens de bijeenkomst neemt minister Veerman van LNV het rapport 'Brazilië: de nieuwe agrarische supermacht?' in ontvangst uit de handen van Jos van Campen (voorzitter van de Raad van Beheer van Cosun).

Het programma ziet er als volgt uit:

13.45 - 14.15 uur Opening door de dagvoorzitter Gerrit Meester (adviseur landbouwpolitieke vraagstukken LNV). Aanbieding van het rapport 'Brazilië: de nieuwe agrarische supermacht?' door Jos van Campen (voorzitter Cosun) aan minister Cees Veerman.
13.45 - 14.45 uurPresentatie door Mario Jalens (senior researcher en coördinator IZ van Icone) over de relatie tussen de ontwikkelingen in Brazilië en de onderhandelingen in de WTO.
14.45 - 15.15 uurPresentatie door Jonathan Brooks (auteur) van het rapport 'OECD Review of Agricultural Policies: Brazil'.
15.15 - 15.45 uurPauze

15.45 - 16.45 uurCo-referenten Jan Odink (Nepluvi) en Siemen van Berkum (LEI) met aansluitend een discussie.
16.45 uurBorrel

Brazilië speelt een steeds belangrijkere rol in de wereldhandel in landbouwproducten en is in toenemende mate het onderwerp van gesprek. Zowel het bedrijfsleven als de overheid probeert te voorzien hoe de wereldhandel in en prijzen van landbouwproductie beïnvloed wordt door de ontwikkelingen in de Braziliaanse agrosector. Wat zijn de schaduwzijden en beperkingen van deze groei? Hoe vertalen deze ontwikkelingen zich in de positie in van Brazilië in de WTO, in het bijzonder tijdens de ministeriële conferentie in Hongkong? De seminar en het rapport gaan in op deze vraagstukken.

Vertegenwoordigers van de media die het seminar bij willen wonen wordt gevraagd zich aan te melden bij Marjet Heins, persvoorlichter LNV.

Het rapport is vanaf donderdag te downloaden vanaf www.minlnv.nl.