Politie Limburg-Noord

Politie Limburg-Noord blikt terug en vooruit

Datum: 12-01-2006
Tijd bericht: 09:33
Plaats: Limburg-Noord
Korpsbeheerder H. Bruls en korpschef Bryan Rookhuizen kijken in algemene zin tevreden terug op het jaar 2005. Er zijn altijd thema's die voor verbetering vatbaar zijn. Volgens de korpsbeheerder heeft het korps goed werk verricht, is het financieel gezond en zijn de afspraken conform het convenant met de Minister van Binnenlandse Zaken nagenoeg allemaal gehaald. Enkele highlights van het afgelopen en het komende jaar.

Politie moet steeds vaker geweld gebruiken

De politie heeft in 2005 weer meer geweld moeten gebruiken dan in de voorgaande jaren. In 2005 rapporteerde de politie 116 incidenten waarin de politie gedwongen werd geweld toe te passen. Daarbij waren 142 verschillende agenten betrokken. Dat betekent dat jaarlijks 1 op de 5 agenten een of meerdere keren gedwongen wordt geweld te gebruiken. Ter vergelijking: in 1998 waren er 53 incidenten van aanwending geweld. In 2005 werd in 55% van de gevallen fysiek geweld toegepast: armklem, slaan... e.d.. In 20% van de gevallen gebruikte de agent pepperspray en in 10% van de gevallen gebruikte hij of zij de handboeien als geweldsmiddel. Verder werd de diensthond ingezet (3%), het vuurwapen getrokken (7%) of overige vormen van geweld gebruikt.
Agenten worden zelf ook vaker slachtoffer van geweld. Exacte cijfers zijn niet beschikbaar. Een indicatie is het aantal keer dat immateriële schadevergoeding is geëist in relatie tot mishandeling of bedreiging. Dat gebeurde in 2005 30 keer. In 2004 was dat nog 19 keer.

Politie wil investeren in burgerbetrokkenheid

De politie Limburg-Noord wil de komende jaren de betrokkenheid van burgers bij veiligheid en veiligheidsvraagstukken vergroten. Daartoe wil ze meer momenten creëren waarop de burger contact heeft met de politie. Niet alleen bij aangifte of bekeuring, maar ook in het signaleren van onveilige situaties, het actief melden van verdachte zaken en helpen opsporen en oplossen van misdrijven.

'De politie zal daarbij wel zelf moeten zorgen dat ze verbinding heeft met de burger. Gebiedsgebonden politie blijft daarbij de sleutel. Als de politie in de buurt een gezicht heeft, kun je van de burger ook meer betrokkenheid verwachten. Daarom zou gebiedsgebonden politie moeten worden verankerd in de Politiewet, bijvoorbeeld door te bepalen dat er op de x duizend inwoners een wijkagent is', aldus Bryan Rookhuijzen. 'Burgers moeten hun recht kunnen laten gelden op een aanspreekpunt van politie in de wijk of in het gebied.' De politie wil zelf vaker de dialoog zoeken met de burger. Niet alleen in de wijk, maar ook met gemeenteraden, verenigingen, belangengroepen enzovoort. De politie stelt in het voorjaar bovendien een speciale functionaris aan die de samenwerkingsmogelijkheden gaat onderzoeken met het bedrijfsleven in de regio.

Ook wil de politie meer feedback organiseren op haar eigen optreden. Op dit moment is 65% van de burgers tevreden over het laatste contact dat ze met de politie hadden. Dat moet minstens 70% worden, vindt korpschef Bryan Rookhuijzen. 'Om dat te realiseren moet onze dienstverlening verbeteren, maar we moeten ook veel gerichter vragen naar wat burgers van ons verwachten, bijvoorbeeld via klantenpanels of focusgroepen. Ten slotte ziet de korpschef ook mogelijkheden om met nieuwe media de burger meer te betrekken bij opsporing, bijvoorbeeld via SMS of Internet.

Politie telde in 2005 fors meer woninginbraken in Noord- en Midden-Limburg

De politie heeft in 2005 een opvallende stijging van het aantal woninginbraken geconstateerd. In 2005 werd in 2386 huizen in Noord- en Midden-Limburg ingebroken. In 2004 telde de politie 1668 woninginbraken over het hele jaar, terwijl in 2003 er 1979 geregistreerd zijn . De politie hield in 2005 ook meer inbrekers aan. De politie droeg 91 verdachten aan bij het Openbaar Ministerie in Roermond. In 2004 waren dat er 67. De toename van het aantal woninginbraken staat in contrast met de geleidelijke afname van overige vermogensdelicten in de regio. Diefstal van auto's en diefstal uit auto's is het afgelopen jaar gedaald (2005: 5077, 2004; 6030). Het aantal bedrijfsinbraken daalde van 2173 in 2004 naar 1940 in 2005. Het aantal winkeldiefstallen is nagenoeg gelijk gebleven (850 in 2004, 831 in 2005).