Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


ZuiderAmstel wil steunpunt voor vrijwilligers

Om vrijwilligers beter te ondersteunen, wil het dagelijks bestuur van stadsdeel ZuiderAmstel een steunpunt voor vrijwilligers starten. Zo'n steunpunt zou (vrijwilligers)organisaties kunnen ondersteunen bij het werven van vrijwilligers, het wegwijs maken in regelgeving en subsidiemogelijkheden en het bevorderen of trainen van deskundigheid. Dit staat in de notitie Vrijwilligersbeleid die het dagelijks bestuur onlangs heeft aangenomen. Komende donderdag (12 januari) wordt deze notitie besproken in raadscommissie voor Welzijn. Het opzetten van een steunpunt komt ook tegemoet aan de behoefte van vrijwilligersorganisaties en andere organisaties die veel met vrijwilligers werken, zo bleek uit een enquête en een `vrijwilligerscafé' die tijdens het maken van de notitie zijn georganiseerd.

60.000 euro voor ondersteuning
Over het belang van vrijwilligerswerk voor de maatschappij bestaat geen twijfel. Met name in het onderwijs, het sportleven en de zorg & welzijnssector zouden veel activiteiten komen te vervallen als er geen vrijwilligers waren. Het (beter) ondersteunen en het promoten van vrijwilligerswerk heeft dan ook de aandacht van zowel de landelijke als de lokale politiek. Ook stadsdeel ZuiderAmstel onderkent het belang van vrijwilligerswerk. In de Welzijnsvisie (2005) wordt het maatschappelijk nut van vrijwilligerswerk onderstreept, maar er wordt ook vastgesteld dat de ondersteuning van het vrijwilligerswerk kan worden uitgebreid. Met dat doel is de notitie Vrijwilligersbeleid gemaakt en is eerder in de begroting voor 2006 EUR 60.000 voor vrijwilligersondersteuning gereserveerd.

Samenwerking met stadsdeel Amsterdam Oud Zuid
Na een positief advies in de raadscommissie wil verantwoordelijk stadsdeelwethouder Duco Adema zo snel mogelijk een offerteverzoek uitbrengen. Ook zal worden onderzocht of het steunpunt samen met stadsdeel Amsterdam Oud Zuid kan worden opgericht. Stadsdeel ZuiderAmstel werkt namelijk nu ook al samen met Amsterdam Oud Zuid als het gaat om `sociale activering'. Dit houdt in dat voor cliënten van de Dienst Werk en Inkomen werkervaringsplaatsen en vrijwilligersbanen worden gezocht.