PERSBERICHT - 2006-01-12

Öger Tours: 'Van paniek bij ons en bij consument absoluut geen sprake'

ANVR: geen enkele reden om Turkije te mijden

Er is geen enkele reden om niet met vakantie naar Turkije te gaan. Dat staat in een verklaring, die brancheorganisatie ANVR zojuist heeft uitgegeven. Zij doet dat, omdat consumenten daarover bij aangesloten reisorganisaties en reisbureaus veel vragen stellen. 'Van paniek is bij ons en bij de consument echter absoluut geen sprake', aldus Gamze Günes, product en operation supervisor van Öger Tours, desgevraagd.

'De ANVR volgt de situatie omtrent vogelgriep, o.a. via de World Health Organisation (WHO), op de voet en onderhoudt hierover nauwe contacten met de diverse Nederlandse ministeries', aldus de verklaring.

De WHO en de ministeries geven duidelijk aan dat de reiziger gerust op vakantie kan gaan naar gebieden waar vogelgriep voorkomt en dat er vanuit geen enkel Europees land een zgn. negatief reisadvies wordt gehanteerd, dit in tegenstelling tot berichtgeving in de media.

Adviezen
Om verspreiding van de ziekte te voorkomen én om het gevaar voor de gezondheid van reizigers te beperken, heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in overleg met de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Verkeer en Waterstaat en Buitenlandse Zaken het ANVR verzocht een aantal adviezen aan zijn aangesloten touroperators en reisbureaus te sturen om de reiziger optimaal te kunnen informeren. 'Indien deze adviezen worden gevolgd lopen toeristen geen riusico's', verwacht men.

Verbaasd
Bij Öger Tours, één van de bekende touroperators op Turkije, reageert men verbaasd over de berichten in sommie media over 'paniek bij de consument en een stroom van opzeggingen van geboekte reizen'.

'Wij merken daar helemaal niets van', zegt Gamze Günes Öger Tours. 'Natuurlijk zijn er wel vragen, maar daarop kunnen we vrijwel in alle gevallen een bevredigend antwoord geven. Vanzelfsprekend mét verwijzing naar wat de gezondheidsautoriteiten ons daarover meedelen'.

Populaire bestemming
Turkije was ook vorig jaar een populaire Nederlandse bestemming en de verwachting is, dat dat in 2006 zo zal blijven. Van januari tot en met november 2005 bedroeg het aantal Nederlandse toeristen naar Turkije
1.229.810. Dat is een stijging van 5,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2004 toen er 1.166.494 Nederlanders naar het land op vakantie gingen.

Wereldwijd bezochten de eerste elf maanden van 2005 ruim 20 miljoen toeristen Turkije: daarmee plust het land 21,1 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode in 2004 toen het totaal aantal bezoekers bijna 16,8 miljoen bedroeg.