Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen

Persbericht

Rijswijk, 12 januari 2006

Veel aanmeldingen taxi-examen te laat

16.000 Taxichauffeurs in bezit van verplicht diploma

Van de twintigduizend taxichauffeurs, die voor 1 januari 2006 moesten slagen voor het verplichte taxidiploma, zijn er nu ruim zestienduizend daadwerkelijk in het bezit van het diploma. Bijna vierduizend taxichauffeurs is het niet gelukt om voor deze datum het diploma te behalen. Deze groep chauffeurs mag het beroep van taxichauffeur niet meer uitoefenen.

Taxichauffeurs konden vanaf 1 juli 2004 bij het CBR terecht voor de twee examens halen die recht geven op het verplichte diploma. Het CBR heeft de chauffeurs sinds december 2004 herhaaldelijk opgeroepen om zich vooral tijdig aan te melden. De examenorganisatie kon anders niet meer garanderen dat kandidaten nog op tijd examen konden doen. Helaas hebben velen dit advies niet opgevolgd, getuige het zeer laat op gang komen van de aanvragen (zie grafiek). Pas in december was het nodig om de volledige capaciteit van 5000 examens per maand in te zetten. De jaarcapaciteit van 50.000 examens is bij lange na niet gehaald. De examenorganisatie heeft tot en met eind december "slechts" 22.650 examens hoeven af te nemen. Het CBR denkt dat veel taxichauffeurs en -ondernemers ten onrechte hebben verwacht dat de deadline van 1 januari 2006 nog wel verschoven zou worden. Toen dit in oktober niet het geval bleek te zijn, zijn de aanmeldingen fors gestegen. Dit uitstelgedrag heeft ertoe geleid dat veel chauffeurs nog niet in het bezit zijn van het vereiste diploma.

Veel de kandidaten die zich vanaf de tweede week van december aanmeldden doen nu in januari of februari examen.

Contractvervoer
Het aparte examen dat in juni 2005 is ingevoerd voor gehandicapten en leerlingvervoer heeft minder gediplomeerden opgeleverd dan verwacht. In totaal heeft het CBR 3.900 examens voor deze categorie afgenomen. Ruim zestienhonderd chauffeurs in het contractvervoer zijn sinds 1 januari 2006 in het bezit van het diploma voor contractvervoer.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Michelle Wijnants, woordvoerder divisie CCV van het CBR, telefoon (070) 372 07 62 of 06-25157661 of Ad Philipsen, hoofd divisie CCV, (070) 372 07 01.