Gemeente Geertruidenberg


Druk jaar voor Stichting VluchtelingenWerk en Bureau voor Nieuwkomers Geertruidenberg.

Ons werk kent pieken en dalen en voor het jaar 2005 konden we zeker spreken van een druk jaar. Om te voldoen aan de taakstelling die elke gemeente krijgt van de rijksoverheid en onder druk van de provinciale overheid, is hard gewerkt aan het wegwerken van een achterstand (de taakstelling was een aantal jaren onvoldoende ingevuld). Zodoende hebben 36 mensen woonruimte gekregen. In samenwerking met de woningstichtingen is het gelukt om een aantal huizen vrij te maken. Taakstelling
In de taakstelling staat hoeveel vluchtelingen met een status moeten worden gehuisvest in de gemeente. Het gaat altijd om vluchtelingen die al jaren in een asielzoekerscentrum zitten, vaak op een slaapzaal met wisselende bewoners, zonder privacy en toekomstperspectief. Dat zijn zowel gezinnen als alleenstaanden.

Normaal leven
Ze gaan bijna allemaal naar school: de volwassenen volgen een taal- en inburgeringsprogramma, de kinderen gaan naar de basisschool of naar het voortgezet onderwijs. Ze zijn allemaal blij omdat ze eindelijk een normaal leven kunnen gaan beginnen. Maar het is niet gemakkelijk. De huizen moeten met wat noodzakelijke spullen worden ingericht, uitkeringen moeten worden aangevraagd, inschrijvingen zoals ziekenfonds moeten worden geregeld. Het duurt allemaal lang, erg lang voordat alles echt is geregeld want Nederland is helaas een bureaucratisch land. In deze periode hebben wij onze handen vol aan al dit werk.

Ondersteunen, begeleiden en inburgeren
Al ruim zestien jaar zijn wij in deze gemeente actief met het begeleiden van vluchtelingen en nieuwkomers. De oorspronkelijke doelstelling was gericht op het ondersteunen en begeleiden van asielzoekers die terecht een beroep deden op bescherming. Op verzoek van -en in samenwerking met- de gemeente Geertruidenberg heeft de stichting een aantal taken op zich genomen die te maken hebben met het begeleiden en inburgeren van alle nieuwkomers in de gemeente. Het uiteindelijke doel daarvan is dat zij zelfstandig en zo volwaardig mogelijk deelnemen aan de samenleving. Het gaat hier behalve om vluchtelingen met een status, ook om mensen die hier komen in het kader van gezinshereniging of gezinsvorming.

We doen het graag!
Het is verrassend om te werken met al die mensen uit al die verschillende landen en culturen. Onze vrijwilligers doen dit werk ook niet zomaar. Zij worden ondersteund door de coördinator en krijgen een scholingsprogramma aangeboden. Op deze manier werken wij met professionele vrijwilligers.

Welkom
Mocht u erover denken om ons een handje te komen helpen, dan bent u hartelijk welkom. Wij zijn geopend op dinsdagmiddag en donderdagmorgen op het kantoor aan de Emmastraat 6 waar u vrijblijvend kunt binnenlopen. U kunt op deze dagen ook bellen: 0162-519386. Namens ons hele team wens ik u een heel goed 2006.

Leny Ammerlaan, secretaris