Productschap Margarine


12.01.2006

Biomassa en diervoedergrondstoffen niet langer als afval behandeld

De Europese Commissie heeft op 21 december een voorstel gepubliceerd voor een nieuwe Europese Kaderichtlijn Afvalstoffen. Dit voorstel bevestigt dat dierlijke bijproducten en niet schadelijke producten afkomstig van agrarische productie voor toepassing in de landbouw of voor energieopwekking, mits verwerkt met processen of methoden die geen schade toebrengen aan de menselijke gezondheid of het milieu, geen afvalstoffen zijn. Hiermee kan op termijn een eind komen aan slepende discussies en juridische procedures over de definitie van het begrip afvalstof.

Dit voorstel past binnen nieuwe strategie inzake afvalpreventie en afvalrecycling die Europese Commissie heeft voorgesteld en waarvan het initiatief om de kaderrichtlijn afval uit 1975 te moderniseren deel van uitmaakt. Met deze langetermijnstrategie wordt getracht van Europa een recyclingmaatschappij te maken, die afval tracht te voorkomen en afval als hulpbron gebruikt. Uitgangspunt daarbij vormt de kennis die voortkomt uit de thematische strategie inzake hulpbronnen, die eveneens is vastgesteld. Als eerste stap stelt de Commissie voor de kaderrichtlijn afval uit 1975 te herzien om recyclingnormen vast te stellen en er voor de lidstaten de verplichting tot het ontwikkelen van nationale afvalpreventieprogramma's in op te nemen.

Bij de herziening zal ook wetgeving worden samengevoegd, gestroomlijnd en verhelderd om bij te dragen tot betere regelgeving. De strategieën inzake afval en hulpbronnen zijn twee van de zeven 'thematische' strategieën die zijn voorgeschreven in het zesde Milieuactieprogramma (2002-2012) .

Een ander belangrijk aspect van de voorgestelde herziening van de kaderrichtlijn afval is de verbetering van de recyclingmarkt door het vaststellen van milieunormen waarin wordt gespecificeerd onder welke omstandigheden bepaalde vormen van gerecycleerd afval niet meer als afval worden beschouwd.

Procedure
Dit voorstel is een initiatief van de Europese Commissie. De discussies en procedures kunnen de nodige tijd in beslag nemen. Het kan dus nog enkele jaren duren voordat het voorstel tot wet wordt verheven.