Groen!

Brussel, 12 januari 2006

Vlaamse regering schrapt gratis rookmelders voor gezinnen

Deskundig geplaatste rookmelders redden levens. Het is dan ook een absolute dwaling dat, in tegenstelling tot de andere gewesten en de ons omringende landen, de plaatsing van een rookmelder in Vlaanderen niet aan de orde is. Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!) ondervroeg daarover vandaag in de commissie Wonen hierover Vlaams minister Marino Keulen.

In 2004 werd door het Vlaams parlement een (door SP.a- ingediend) decreet aangenomen volgens het welke de Vlaamse overheid ten minste één rookdetector per woning gratis ter beschikking stelt. Volgens minister Keulen zal de regering dit decreet evenwel niet uitvoeren, omdat ze het niet opportuun acht om de nodige 75 miljoen euro daarvoor vrij te maken.

Dit is een typevoorbeeld van hoe de fixatie op gratis leidt tot een non-beleid. Op zich hebben we begrip voor het feit dat het gratis uitdelen van rookmelders budgettair niet haalbaar is, maar dit ontlast de regering niet van haar verantwoordelijkheid om andere maatregelen te treffen om de installatie van rookmelders mogelijk te maken, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!).

Zelf reikte Groen! enkele alternatieven aan, zoals:
* alvast een regelgeving invoeren om bij nieuwbouw en grote verbouwingen rookdetectoren te plaatsen. In het totale kostenplaatje betekent dit een verwaarloosbare meeruitgave;
* in het kader van de voorbeeldfunctie alvast in woningen en gebouwen die eigendom zijn van openbare besturen rookmelders plaatsen;

* onderhandelingen met de verzekeringssector opstarten, zodat zij als derdepartijfinancierder zouden optreden bij de plaatsing van rookmelders. Door een daling van het aantal schadeclaims als gevolg van branden kunnen ze hun kosten minstens gedeeltelijk recupereren.

De minister zei echter dat hij deze voorstellen niet zal uitwerken. We stellen vast dat minister Keulen toegeeft dat het gratis uitdelen van rookdetectoren niet zal plaatsvinden. Maar ook dat hij het daar dan maar bij laat en geen andere initiatieven ontwikkelt om de installatie van rookmelders in Vlaanderen te verwezenlijken, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!). Groen! zal daarom zelf een decreetvoorstel hierover indienen.