TenneT


Belangrijke stap in realisatie Belgische elektriciteitsbeurs

(12-01-2006)

De federale regering van België heeft de aanvraag van Belpex voor een licentie voor de uitbating van de elektriciteitsbeurs in België en de daarbij behorende marktregels van Belpex goedgekeurd. De toekenning van de licentie en de goedkeuring van de marktregels is een belangrijke stap in de realisatie van de Belgische elektriciteitsbeurs.

De regels bepalen onder meer de voorwaarden waaraan de marktpartijen moeten voldoen om elektriciteit voor levering tijdens de volgende dag te kunnen verhandelen op Belpex, de verplichtingen van de marktpartijen en de beurs, het toezicht op de handel, de praktische modaliteiten van de handel en de wijze waarop de marktprijs wordt bepaald. De marktregels worden voorgelegd aan de Users Group van Belpex.

Goedkeuring toezichthouders
De introductie van de marktkoppeling staat gepland in het tweede kwartaal van 2006. Voor de invoering ervan is de goedkeuring vereist van de nationale toezichthouders in de betrokken landen (CREG, CRE en DTe). Capaciteit die op het moment van invoering al door marktpartijen is verworven op jaar- en/of maandveilingen, blijft onaangetast. De precieze ingangsdatum en de details over de werking van het marktkoppelingsmodel zal zo vroeg mogelijk door de landelijk netbeheerders worden gecommuniceerd. Dit om marktpartijen voldoende tijd te geven zich hierop voor te bereiden.

Belpex werd op 7 juli 2005 opgericht met een startkapitaal van EUR 3 miljoen. Zijn aandeelhouders zijn de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet Elia met een belang van 60 procent en de Nederlandse energiebeurs APX, de Franse energiebeurs Powernext, de beheerder van het Nederlandse hoogspanningsnet TenneT en de de beheerder van het Franse hoogspanningsnet RTE met elk 10 procent. Belpex is gevestigd in Brussel.