Gemeente Wieringen

PUBLICATIE WIERINGER COURANT Vrijdag 13 januari 2006

MILIEU-INFORMATIE VOOR BEDRIJVEN

Milieuhandhaving en uw bedrijf Bedrijven moeten voldoen aan verschillende milieuregels. Om die reden moeten zij een milieuvergunning hebben of een melding hebben gedaan in het kader van een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). De gemeente heeft de taak om toe te zien op naleving van die milieuwetgeving. Regelmatig controleren wij of de bedrijven nog voldoen aan de milieuregels. Blijkt uit de controle dat niet alle voorschriften worden nageleefd, dan gaat de gemeente handhaven.

Handhaving kent twee soorten overtredingen: overtredingen van kernvoorschriften en overtredingen van niet kernvoorschriften.

Overtreding kernvoorschriften Bij een overtreding van een kernvoorschrift wordt in principe gelijktijdig strafrechtelijk (door de politie) en bestuursrechtelijk (door de gemeente) opgetreden.

Voorbeelden van overtredingen van kernvoorschriften zijn onder andere:
- een bedrijf in werking hebben zonder milieuvergunning/melding;
- het niet laten keuren en inspecteren van ondergrondse / bovengrondse tanks;
- het niet op de juiste wijze ontdoen van afvalstoffen (verbranden).

Overtreding niet-kernvoorschriften Bij de constatering van een overtreding, waarbij het milieu niet direct bedreigd wordt, wordt een termijn afgesproken waarbinnen de overtredingen ongedaan gemaakt moeten zijn. De overtredingen en afspraken worden vastgelegd in een bezoekverslag en in een controlebrief.

Na de afgesproken termijn wordt opnieuw een controle uitgevoerd. Wanneer blijkt dat de geconstateerde overtredingen nog niet zijn weggenomen wordt een bestuurlijk handhavingstraject ingezet. Dit kan betekenen dat een dwangsom wordt opgelegd of dat de overtreding door de gemeente op kosten van de overtreder, ongedaan wordt gemaakt. Tevens zal de politie proces verbaal opmaken.

Het bovenstaande is een samenvatting van de folder "Milieuhandhaving en uw bedrijf". De folder is verkrijgbaar op het gemeentehuis bij de balie van de afdeling Grondgebiedzaken.

VOORNEMEN OM KAPVERGUNNING TE VERLENEN

Loco-burgemeester en wethouders van Wieringen zijn voornemens kapvergunning te verlenen aan J. Hoekstra, Koningsweg 140, 1777 JR te Hippolytushoef voor het kappen van 1 pinus in de voortuin.

Bedenkingen tegen het voornemen kunt u schriftelijk vóór 28 januari 2006 indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Wieringen, Postbus 1, 1777 ZG te Hippolytushoef.

BOUWEN EN WONEN

A. Ontvangen aanvragen bouwvergunning ontvangen 6 januari 2006:
- het oprichten van een aanbouw op het perceel Kaapfeugel 13 (lichte bouwvergunning).

B. Verleende bouwvergunning verzonden 13 januari 2006:
- het oprichten van een carport op het perceel Bargengd 27 (lichte bouwvergunning);
- het oprichten van een carport op het perceel Bargengd 35 (lichte bouwvergunning);
- het oprichten van een carport op het perceel Bargengd 53 (lichte bouwvergunning);
- het oprichten van een hobbyruimte op het perceel Koningsweg 87 (lichte bouwvergunning).

De onder A genoemde aanvraag kan worden ingezien tijdens openingstijden van het gemeentehuis bij de afdeling Grondgebiedzaken (artikel 41 van de Woningwet, ter kennisgeving). Het voornemen bestaat om de genoemde aanvraag verder in behandeling te nemen. Tegen de onder B genoemde beschikkingen kan door belanghebbenden binnen 6 weken na datum publicatie een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders van Wieringen, Postbus 1, 1777 ZG Hippolytushoef. Het indienen van een bezwaarschrift betekent niet dat er geen gebruik mag worden gemaakt van de verleende beschikking. Als u wilt beletten dat er wordt gebouwd of gesloopt moet u, naast het indienen van een bezwaarschrift, direct een gemotiveerd verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar.

Voor meer inlichtingen kunt u zich wenden tot de afdeling Grondgebiedzaken, mevrouw M. Steltenpool, tel. 0227-594396 (doorkiesnummer).

ALGEMENE WET BESTUURSRECHT

Op 10 januari 2006 hebben loco-burgemeester en wethouders de volgende besluiten genomen die onder de Algemene wet bestuursrecht vallen:

Ø Verleende vergunning aan NUON voor het leggen van de LS-kabel in de Slingerweg te Hippolytushoef; Ø Ambtshalve verleende kapvergunning voor het kappen van 12 essen, 14 iepen, 2 lindes, 2 meidoorns, 2 esdoorns en 4 elzen in het gemeenteplantsoen aan de Burg. L.C. Kolffsingel te Hippolytushoef onder voorwaarde van een herplantplicht voor div. bomen en indien mogelijk toepassing van een onderbeplanting.

Iedereen die door de genomen beslissingen rechtstreeks in zijn belang is getroffen kan binnen 6 weken schriftelijk bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Wieringen, Postbus
1, 1777 ZG Hippolytushoef. Wie dit tijdig doet kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank te Alkmaar (Sector bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar) schorsing van deze beslissing aanvragen.

Hippolytushoef, 13 januari 2006 Drs. J. Wittink, secretaris A.N. Kooij-Smid, loco-burgemeester