Gemeente Alkmaar


DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE STICHTING DNO-ONDERDAK EN DE GEMEENTE ALKMAAR

Alkmaar, 12 januari 2006

Nachtopvang van Onderdak het hele jaar open

Opvang dak- en thuislozen verdwijnt op termijn uit Jan de Heemstraat

De voorzieningen in de dak- en thuislozen opvang van stichting DNO-Onderdak aan de Jan de Heemstraat in De Hoef gaan veranderen. De crisisopvang en postadressenservice verdwijnen, daarvoor in de plaats wordt in de loop van dit jaar de nachtopvang uitgebreid tot een voorziening die het hele jaar open is. Uiteindelijk (geschat wordt over drie jaar) zal de dak- en thuislozenopvang helemaal uit de Jan de Heemstraat verdwijnen.

Op dit moment biedt de stichting hulp en onderdak aan mensen die dakloos zijn vanwege een crisissituatie, zoals bijvoorbeeld relatieproblemen, huiselijk geweld, of huurschulden. Deze 'crisisopvang' verdwijnt uit de Jan de Heemstraat. Ook de postadressenservice (Onderdak is voor 200 personen het postadres, drie keer per week kunnen ze er hun post ophalen) verdwijnt uit het gebouw Het Heem. De stichting DNO-Onderdak wil de crisisopvang voortaan in losse woningen laten plaatsvinden, verspreid over Alkmaar. Voor de postadressenservice zoekt DNO-Onderdak ook een andere locatie.

Voor deze voorzieningen in de plaats komt tijdelijk de zogenaamde nachtopvang. Op dit moment is er al een nachtopvang in de wintermaanden (van december tot april). Deze nachtopvang, een opvang voor daklozen van 21.00 uur 's avonds tot 09.00 uur de volgende ochtend, kan door het uitplaatsen van de crisisopvang straks het hele jaar door open zijn. De nachtopvang heeft plaats voor 24 mensen.

De Alkmaarse politiek stemde al eerder in met de komst van een nachtopvangvoorziening en maakte hier ook budget voor vrij.

Verdwijnen

Op termijn, ingeschat wordt over drie jaar, zullen de voorzieningen van Onderdak geheel uit de Jan de Heemstraat verdwijnen. Met het huidige gebouw kan slechts aan 200 mensen hulp worden geboden, terwijl er jaarlijks 400 mensen zich melden bij DNO-Onderdak. Daarnaast voldoet het pand niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom heeft de stichting DNO-Onderdak het gemeentebestuur gevraagd mee te werken aan de uitplaatsing van de crisisopvang en postadressen en het tijdelijk huisvesten van de nachtopvang in de Jan de Heemstraat. De gemeente zoekt nog naar een geschikte locatie.

Alle omwonenden van Het Heem worden per brief over de ontwikkelingen geïnformeerd. Daarnaast organiseert DNO-Onderdak binnenkort een overleg met de buurt.