Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (12/01/06)

OOSTERHOUT NB, 12 januari 2006

Duo opgepakt op verdenking van internetfraude

DONGEN: De Dongense politie heeft twee inwoners van Dinteloord gearresteerd op verdenking van fraude. Het stel, een man van 30 jaar oud en een vrouw van 23 jaar oud, bood goederen te koop aan op Internet. Via een veilingsite boden ze onder andere mobiele telefoons en spelcomputers te koop aan. In maar liefst zeven gevallen werden de gekochte én betaalde goederen nooit geleverd aan de potentiële kopers. Eén van die kopers was een meisje uit Dongen. Toen ze haar gekochte mobiele telefoon niet geleverd kreeg, deed ze aangifte. Er volgde een onderzoek, waarna de politie het stel arresteerde. De 23-jarige vrouw wordt daarbij als hoofdverdachte gezien. Tijdens de verhoren vertelde de vrouw dat ze alle goederen wel had opgestuurd. Ze veronderstelde dat de poststukken tijdens de verzending zoekgeraakt zijn. Ze kon echter geen verzendbewijzen overleggen. Ook had ze geen verklaring voor het feit dat ze verkochte zaken vaker te koop aanbood. Tegen de twee is proces-verbaal opgemaakt. Ze mogen zich binnenkort voor de rechter verantwoorden.
In Venlo is deze week ook een 25-jarige man opgepakt voor Internetfraude. Hij verkocht in november 2004 al een computer aan een inwoner van Raamsdonksveer. De PC werd nooit geleverd en was zelfs aan meerdere mensen verkocht. Uit onderzoek bleek dat de man zich aan nog vier andere gevallen van oplichting via Internet had schuldig gemaakt. De Venlose politie heeft de Raamsdonksveerse zaak in haar onderzoek meegenomen en afgewerkt.
In principe is een koop-verkoop situatie een civiele aangelegenheid en zal de koper zélf actie moeten ondernemen als zaken niet in orde zijn. Pas wanneer er duidelijk sprake is van meerdere transacties die niet goed verlopen, kan er mogelijk sprake zijn van oplichting. Afhankelijk van de situatie stelt de politie dan een onderzoek in. De politie adviseert particulieren die zaken doen via Internet om altijd een ontmoeting te hebben met de andere partij, waarbij de betaling en levering gelijktijdig kan plaats vinden. Post aangetekend of onder rembours verzenden is ook een mogelijkheid.

Man aangehouden op verdenking van huiselijk geweld

WAALWIJK: Een 40-jarige Waalwijkse heeft dinsdag 10 januari bij de politie aangifte gedaan van huiselijk geweld. Ze zou tussen 1 november 2005 en 9 januari 2006 zijn mishandeld door haar 45-jarige partner. Ook zou hij haar hebben bedreigd en geld van haar hebben gestolen. De politie heeft de zaak in onderzoek en hield de verdachte donderdag 12 januari aan in zijn woning. De man is voor nader onderzoek en verhoor ingesloten.

Vrouw aangehouden na ontdekking hennepkwekerij

WAALWIJK: Medewerkers van energiebedrijf Essent waarschuwden donderdag 12 januari de politie nadat ze bij een controle in een winkel annex woonhuis in de Stationsstraat hadden ontdekt dat de stroom illegaal werd afgetapt. De politie stelde ter plaatse een onderzoek in en trof op de twee woonverdiepingen boven de winkel in totaal vier hennepkwekerijen aan. De politiemensen telden in totaal 1050 hennepplanten en 500 stekken van hennepplanten. Alle planten, alsmede de diverse groeiapparatuur is in beslag genomen en wordt vernietigd. De politie hield een 36-jarige Tilburgse, huurster van het pand, aan. De vrouw is na verhoor met een AU-dagvaarding heengezonden. De afkorting AU staat voor Aanhouden en Uitreiken. Dit houdt in dat de verdachte vóórdat hij of zij door de politie in vrijheid gesteld wordt, namens Justitie meteen een dagvaarding krijgt uitgereikt. Op de dagvaarding staat de datum van de terechtzitting vermeld. Mocht de verdachte niet op de terechtzitting komen opdagen, dan kan hij of zij bij verstek worden veroordeeld.

Diverse bedrijfsinbraken

DONGEN: Woensdag 11 januari is tussen 17.30 uur en 18.55 uur ingebroken in een bedrijfspand aan De Hak. Er werd een raam opengebroken om binnen te kunnen komen. Ook zijn in het pand diverse binnendeuren vernield. De buit bestond uit gereedschap.

LAGE ZWALUWE: Tussen woensdag 11 januari 19.30 uur en donderdag 12 januari 03.25 uur is ingebroken in een bedrijfspand aan De Zwingel. De inbreker of inbrekers vernielden een rolluik om vervolgens een toegangsdeur open te kunnen breken. Het is nog niet bekend of er iets is weggenomen.

RAAMSDONKSVEER: Woensdag 11 januari is tussen 17.15 uur en 19.20 uur ingebroken in een bedrijfspand aan de Elftweg. Er was een toegangsdeur geforceerd. Het is nog niet bekend of er iets is weggenomen.

De politie verricht in alle gevallen een sporenonderzoek.

Wietkweker meldt zich bij politie na ontmanteling hennepkwekerij

SPRANG-CAPELLE: Naar aanleiding van verschillende klachten (onder andere via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000) stelde de politie donderdag 12 januari een onderzoek in een woning in de Burgemeester Meijerstraat in. In de woning troffen de agenten op de bovenverdieping een in werkingzijnde hennepkwekerij aan, bestaande uit 363 planten. In overleg met de officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Ook is gebleken dat er illegaal stroom werd afgetapt, waarvan het elektriciteitsbedrijf Essent aangifte doet. Rond 16.45 uur meldde zich de 22-jarige bewoner van het pand in het politiebureau in Waalwijk. Hij wordt momenteel verhoord.

Politie houdt verkeerscontroles

MADE / RAAMSDONK / GEERTRUIDENBERG: De politie heeft woensdag 11 januari snelheidscontroles gehouden op de Crullaan in Made, op de Heemraadsingel in Raamsdonk en op de Statenlaan in Geertruidenberg. Op deze wegen geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur.
Op de Crullaan reden 30 van de 611 passanten te hard. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/uur. Op de Heemraadsingel controleerde de politie 294 passanten, van wie er 21 te hard reden. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 69 km/uur. Op de Statenlaan gingen 36 van de 366 passanten in de fout. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 76 km/uur.

HANK: De politie heeft woensdag 11 januari een snelheidscontrole gehouden op de Provincialeweg. Daarbij werden 1880 weggebruikers gecontroleerd. 179 van hen overschreden de maximumsnelheid van 80 km/uur.

RIJEN: Op de Vijf Eikenweg in Rijen heeft de politie op donderdag 12 januari gecontroleerd op snelheid. In totaal werden 51 snelheidsovertreders betrapt.

Man aangehouden na rijden onder invloed

RAAMSDONKSVEER: Surveillerende politiemensen controleerden in de nacht van woensdag 11 januari op donderdag 12 januari omstreeks 01.30 uur op de Oosterhoutseweg een automobilist. Deze man, een 46-jarige inwoner van Oosterhout, bleek te veel te hebben gedronken en moest mee naar het politiebureau. Daar bleek uit de ademanalyse dat zijn ademgehalte 385 ug/l was, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximumgrens is. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt. Bovendien kreeg hij een rijverbod van 3 uur opgelegd.

Woninginbraken

WAALWIJK: Tussen zondag 8 januari 12.45 uur en woensdag 11 januari 20.15 uur is ingebroken in een woning in de Aletta Jacobsstraat. Er bleek een raam aan de achterzijde van de woning te zijn opengebroken. De woning is daarna geheel doorzocht. Het is niet bekend wat er precies is weggenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek en heeft een buurtonderzoek en een sporenonderzoek verricht.

Einde berichtgeving.

Auteur: Leonie van Ooijen