Gemeente Den Haag

Samenwerking gemeente Den Haag, Rabo Vastgoed en BPF Bouwinvest BV

Bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag moet de komende vijftien tot twintig jaar een flinke herontwikkeling ondergaan. In die periode moet de Binckhorst uitgroeien tot een aantrekkelijke binnenstedelijke plek waar wordt gewoond, gewerkt en gere-creëerd en waar wat te beleven is. Door sterke intensivering van het ruimtegebruik en verplaatsing van milieubelastende bedrijven ontstaat ruimte voor circa 5.000 nieuwe woningen en maximaal 85.000 vierkante meter extra kantoorruimte. Ook moet de werkgelegenheid in het gebied met circa 30% toenemen tot 15.000 arbeidsplaatsen.

Bovenstaande ambitie heeft de Haagse wethouder van economie, Pieter van Woensel, vandaag uitgesproken tijdens een persconferentie waar de Gebiedsvisie Plus Binckhorst werd toegelicht. Om het toekomstbeeld te verwezenlijken wil de gemeente een publiek-private samenwerking aangaan met Rabo Vastgoed en BPF Bouwinvest BV. Daartoe wordt op korte termijn een intentieovereenkomst ondertekend. De heer P. (Pieter) Wetselaar, directeur Rabo Vastgoed, en de heer W.F.P. (Wim) Weide, directeur projectontwikkeling BPF Bouwinvest BV, waren ook aanwezig bij de persconferentie. Beide heren meldden het volste vertrouwen te hebben in de toekomstige samenwerking met de gemeente Den Haag met als resultaat een succesvolle herontwikkeling van de Binckhorst.

Enorme potentie
De vandaag gepresenteerde Gebiedsvisie Plus Binckhorst is een plan op hoofdlijnen. De komende maanden wordt de haalbaarheid van de publiek-private samenwerking door de drie partijen nader onderzocht op stedenbouwkundige, planologische, juridische en financiële aspecten. Afgaand op een positieve uitkomst wordt aansluitend gestart met de meer concrete uitwerking van de plannen. De uitvoering begint in de loop van 2007. In de jaren tot 2020 moet de Binckhorst uitgroeien tot een vanzelfsprekend onderdeel van de Haagse binnenstad. Het gebied heeft een enorme potentie die we optimaal willen benutten. Grote delen van de Binckhorst zitten nu nog in een neerwaartse spiraal die het gevolg is van leegstand, een laag investeringsniveau, bodemvervuiling en parkeerproblemen. Om verder afglijden te voorkomen, gaan we de koers ingrijpend wijzigen, zo stelt wethouder Pieter van Woensel.

Uitgangspunten
De Binckhorst meet 96 hectare, waarvan in de huidige situatie ruim 60% in gebruik is als bedrijfsruimte. Het is de bedoeling ongeveer de helft van het totale oppervlak grondig te herstructureren door middel van sloop en nieuwbouw. Daarbij gelden onder meer de volgende uitgangspunten:
Stijging van werkgelegenheid: creëren van circa 3.500 nieuwe arbeidsplaatsen
Noodzakelijke uitplaatsing van circa 25 milieubelastende bedrijven Maximaal 85.000 m2 extra kantoorruimte
Ontsluiting: aanleg Trekvliettracé en verlengen Regulusweg tot aan Binckhorstlaan
Verbetering openbaar vervoer: RandstadRail en/of tram en mogelijk een NS-station
Belangrijke rol groene assen en het aanwezige water Realisatie van circa 5.000 nieuwe woningen, waarvan 30% in de sociale sector
Een uitgebalanceerd pakket aan wijkgerichte voorzieningen

Nu de gemeente Den Haag en de marktpartijen Rabo Vastgoed en BPF Bouwinvest BV de handen ineen slaan, wordt op korte termijn een begin gemaakt met herontwikkeling van de Binckhorst.

Foto-onderschrift (foto is als bijlage toegevoegd): De gemeente Den Haag gaat bij de herontwikkeling van de Binckhorst samenwerken met Rabo Vastgoed en BPF Bouwinvest BV. De plannen werder uitgebreid uiteengezet door (v.l.n.r.) Pieter Wetselaar (directeur Rabo Vastgoed), Pieter van Woensel (wethouder Den Haag) en Wim Weide (directeur projectontwikkeling BPF Bouwinvest BV). Foto: gemeente Den Haag.