Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 12 januari 2006

Ondernemers incasseren PIN-korting

Het Platform Detailhandel Nederland is blij dat winkeliers, horeca en de benzinebranche deze maand de korting voor alle PIN-transacties van 2005 krijgen terugbetaald. De korting van tenminste één eurocent is vastgelegd in het Convenant Betalingsverkeer 2005 dat banken en ondernemers in aanwezigheid van minister Zalm op 17 november 2005 hebben ondertekend.

Het Convenant heeft een einde gemaakt aan het slepende conflict over de kosten van PINnen aan de toonbank. Het Platform Detailhandel Nederland heeft zich jarenlang ingezet om de hoge kosten van het PINnen aan de toonbank te verlagen.

In het Convenant is afgesproken dat met terugwerkende kracht vanaf januari 2005 alle ondernemers die PIN-transacties accepteren een korting krijgen van tenminste één eurocent. Het Platform Detailhandel Nederland verwacht dat in 2005 1,4 miljard PINtransacties hebben plaatsgevonden, waardoor de korting voor de ondernemers liefst 14 miljoen euro bedraagt.

Vanaf 2006 wordt de korting gelijk op de factuur in mindering gebracht op wat een ondernemer de bank verschuldigd is voor het PINnen. Deze korting geldt voor onbepaalde tijd.

Verder is in het Convenant afgesproken dat de banken met winkeliers, horeca en de benzinebranche gezamenlijk innovatieve plannen ontwikkelen om efficiënt betaalgedrag van consumenten en ondernemers te bevorderen. Hiertoe hebben de banken een fonds van 10 miljoen euro beschikbaar gesteld ter financiering van maatregelen die de efficiëntie van het betalingsverkeer verder vergroten.

Het Platform Detailhandel Nederland blijft zich namens de winkeliers van Nederland inzetten voor een veilig en efficiënt betalingsverkeer in Nederland.

Het Platform Detailhandel Nederland is een samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Zij vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.