Lankhorst Public Relations

12 januari 2006 begin Agatha Christie jaar in Devon

Cornwall & Devon

Devon in ban van Agatha Christie jaar

Op 12 januari is het op de kop af dertig jaar geleden dat Queen of Crime, Agatha Christie overleed. Reden voor The English Riviera Tourist Bourd om 2006 uit te roepen tot Agatha Christie Jaar. Compleet met tentoonstellingen, boeklezingen, theatervoorstellingen, crime writing workshops, een literaire ontdekkingstocht en een unieke gedeeltelijke openstelling van Greenway; het vijftiende eeuwse vakantieverblijf van de schrijfster in Dartmouth. De Agatha Christie week, 11 tot 16 september 2006, vormt het hoogtepunt van de festiviteiten.

Dame Agatha Christie, geboren in 1890 als Agatha Miller, en getogen in de badplaats Torquay aan de Engelse Riviera, schreef maar liefst 80 detectives en ruim 100 korte spannende verhalen. Ze is de geestelijk moeder van legendarische karakters als het vriendelijke, maar vlijmscherpe oude dametje Miss Marple en de bourgondische Belgische speurneus Hercule Poirot. Veel van de bestsellers, die in meer dan 100 talen werden vertaald, ontsprongen aan haar brein in haar geliefde Devon. Ze vond inspiratie in de elegante 19^e eeuwse hotels met hun exotische palmentuinen en mondaine bezoekers. Maar ook de vele Victoriaanse Courts en Manoirs (landhuizen) die het graafschap rijk is, en hun teruggetrokken levende aristocratische bewoners prikkelden haar fantasie.

The Agatha Christie Trial

Locaties die een hoofdrol spelen in haar boeken, zoals Hotel Imperial waar Miss Marple het mysterie van de Sleeping Murder oploste, en Burgh Island Hotel waar Christie haar Tien kleine negertjes schreef, zijn opgenomen in de Agatha Christie Trial. Maar ook Elberry Cove de rotsachtige baai waar Sir Carmichael Clark zijn vroegtijdige dood vond in The ABC Murders en The Pavilion waar Agatha tijdens een Wagnerconcert haar eerste man, kolonel Archibald Christie, leerde kennen. En Torquay Townhall die in de eerste wereldoorlog dienst deed als Rode Kruis ziekenhuis, waar Agatha als verpleegster veel bruikbare kennis opdeed over allerlei soorten vergif. En niet te vergeten de nog immer pendelende stoomtrein tussen Paignton en Kingswear, waarmee niet alleen Agatha reisde, maar ook haar literaire creaties Hercule Poirot en zijn vriend Captain Hastings in de ABC Murders en Dead Mans Folley.

Een toeristisch literaire wandeltocht (the Agatha Christie Mile) is opgenomen in een kleurrijke brochure en start bij het Torquay Museum, waar een tentoonstelling is gewijd aan het leven en werken van de schrijfster. In de stad markeren plaquettes met de Agathas beeltenis de vele plaatsen van literaire betekenis.

Informatie op internet:

www.cornwall-devon.nl; www.agathachristie.nl; www.agathachristie.com


---

-----