Invloed vetzuren op gedrag bij peuters wederom bevestigd door studie

Visolie kan de communicatie en emotionele band verbeteren tussen kind en ouder

OUD-BEIJERLAND, 20060112 -- Een dagelijkse dosis visolie verbetert het gedrag van jonge kinderen dramatisch. Dit is de conclusie van een recente studie "Sure Start", gefinancierd door de Engelse overheid. In dit onderzoek werd aan 65 peuters gedurende een jaar een dagelijkse dosis visolie drinkemulsie (eye q) gegeven.


Belangrijk voor ogen, hersenen en zenuwstelstel

Kinderen hebben een gebalanceerde hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetzuren nodig; vooral omega-3 en omega-6 vetzuren. Alleen in vette vis (zoals sardines, ansjovis, tonijn, haring en makreel) komen de belangrijke omega-3 vetzuren EPA en DHA voor. Deze zijn van belang bij de ontwikkeling en onderhoud van ogen, hersenen en het zenuwstelsel.

Eerdere onderzoeken met schoolkinderen

Een aantal onderzoeken, zoals de Durham en Middlesborough studie, toonden eerder al aan dat natuurlijke, EPA-rijke visolie het gedrag en de schoolprestaties van leerplichtige kinderen van verschillende leeftijden kan verbeteren. In het Durham onderzoek hebben schoolkinderen van rond de 8 jaar met gedrag- en leerproblemen deelgenomen. In de Middlesborough studie werden de deelnemende kinderen uit een normale schoolpopulatie geselecteerd.

Sure Start studie met peuters

In het "Sure Start" onderzoek heeft Dr. Madeleine Portwood (educatiepsycholoog van de Durham Local Education Authority) 65 peuters tussen de 18 en 30 maanden bestudeert. Ruim tachtig procent van de kinderen hadden een taal- en communicatieachterstand. De peuters hebben dagelijks een wateroplosbare vorm van visolie, zonder vissmaak genomen (eye q smooth). Na vijf maanden gebruik werden opzienbarende verbeteringen gezien.


Resultaten Sure Start studie

Conclusies van resultaten na 5 maanden:
* Bij 9 op de 10 kinderen verbetering van gedrag
* Afname van 'slecht' gedrag tot 4% (voorheen 47%)
* 79% had een 'goede' tot 'zeer goede' concentratie voorheen 66% 'slechte' concentratie)
* De kinderen bleken beter in staat zich te uiten en bleken anderen beter te begrijpen
* Er ontstond een betere emotionele band met de ouders en de communicatie verbeterde
* Een spraakverbetering van 9 maanden (na slechts 5 maanden eye q gebruik) werd geconstateerd. Controlegroep verbeterde in de 5 maanden tijd de te verwachten 5 maanden.

Madeleine Portwood: 'Sommige 2 jarige kinderen hadden voor het onderzoek een vocabulaire van 25 woorden. Na vijf maanden waren ze in staat om volzinnen te maken. Andere kinderen waren voor het eerst in hun leven in staat om stil te zitten en zich te concentreren.'

Praktijkvoorbeeld

Een jongen van nu 3 jaar had 4 tot 5 tantrums (woedeaanvallen, driftbuien) per dag. Hem meenemen naar de winkel was een nachtmerrie, overal werd om gestreden. Hem in de buggy zetten, door de winkel lopen, weer naar huis gaan was een zware opgave. Hij had problemen met het vormen van woordjes en daarnaast werd hij iedere nacht wakker. Zijn moeder is blij met de uitkomst. 'Het is een totaal ander kind geworden. De verandering is verbazingwekkend. Nu heeft hij nog maar één uitbarsting per week. Zijn concentratie is verbeterd, zijn spraak is beter en hij is veel prettiger in de omgang geworden.'


Het zuivere voedingssupplement met omega-3 en omega-6 vetzuren heeft een hoge, natuurlijke verhouding EPA tot DHA kent. Juist de combinatie van visolie en teunisbloemolie laat zien dat een dergelijk supplement een wezenlijk verschil kan maken voor een kind. In de Sure Start studie is gebruik gemaakt van een wateroplosbare emulsie met een fruitsmaak: Eye Q Smooth.


Links studies:

Sure Start
www.durhamtrial.org/default.aspx?pid=293
www.dailymail.co.uk/pages/live/articles/health/healthmain.html? in_article_id=370956&in_page_id=1774&in_a_source=&ct=5

Durham
durham.cergis.com/default.aspx?pid=228
durham.cergis.com/default.aspx?pid=210

Middlesborough
archive.thisisthenortheast.co.uk/2005/10/7/208144.html

Norfolk
news.independent.co.uk/uk/health_medical/article337422.ece