Gemeente Alblasserdam

Nieuwsberichten

14-12-2005
Bep Ambags exposeert in gemeentehuis

Expositie Bep Ambags-van Veenendaal

In de gang van het gemeentehuis hangen vanaf 13 januari t/m 24 februari a.s. acrylschilderijen van de in Alblasserdam woonachtige Bep Ambags.
Jarenlang is zij bezig geweest met taal, schreef gedichten en verhalen, kreeg het vertrouwen van de toenmalige directeur van De Klaroen, de heer Kees Verloop, om taalkundig een bijdrage te leveren aan de krant en een tiental boeken die werden uitgegeven. Ze ging met hem op pad om foto's en gegevens voor het boekje "Alblasserdam bezet en bevrijd" te maken. Voor de kinderen van de groepen 8 schreef zij in opdracht van het gemeentebestuur het boekje "niet vergeten" 1940 - 1945.

Toen haar vader in maart 2002 overleed, veranderde de behoefte tot het verwoorden van indrukken en gevoelens, zij wilde het zichtbaar maken. Zo groeide haar passie voor het schilderen. Haar filosofie is heel simpel: "zelf ontdekken. Je niet laten leiden door de ervaringen van anderen, maar ontdekken hoe je het zelf ervaart". Op een dag kocht Bep pastelkrijt en papier en voegde daar later de acrylverf aan toe.
Zij liet zich verrassen door de kleuren en vormen die op het witte doek ontstonden.
Haar werken ademen sfeer uit en prikkelen de fantasie. Ronde vormen en gebogen lijnen spelen een grote rol. Kleuren en kleurnuances hebben net zo'n grote betekenis voor haar. Het gaat vanzelfsprekend om de combinatie.
Bep's manier van kijken is een heel simpele: "Haar werken hoeven niet te voldoen. Ze doen wat met de kijker of niet"

Onze plaatsgenote werd 56 jaar geleden geboren in Rhenoy, een vriendelijk dorp in de Betuwe, waar haar vader schoolhoofd was. In 1953 verhuisde zij met haar ouders en haar oudere broer naar Alblasserdam waar zij de "bovenmeesterswoning" naast de toenmalige Prinses Marijke school (thans Beukelmanschool) betrokken. Het schoolplein werd haar speelterrein. Met de school en alles wat daar bij hoorde, groeide zij op.
Na de lagere school ging Bep naar het Dordts Lyceum en volgde in diezelfde stad de onderwijsopleiding.
Vorig jaar heeft onze plaatsgenote drie maanden geëxposeerd in de Wipmolen en heeft daar stimulerende reacties op gekregen. Sylvia van het winkeltje Rambamboelie aan de Plantageweg gaf haar de kans om enkele van haar eerste werken op te hangen.