Gemeente Aalburg


Gezond en vitaal in Aalburg!

ouderen.jpg

Voorlichting en beweging voor zelfstandig wonende senioren

Bent u 65-plusser en woont u zelfstandig? Dan is de cursus Gezond & Vitaal geknipt voor u.

De cursus start op vrijdag 13 januari 2006. In de cursus staan gezondheidsvoorlichting en bewegingsstimulering centraal. Het accent ligt op wat u zelf als zelfstandig wonende 65-er plusser kunt doen om gezond en vitaal te blijven. Deze cursus wordt u aangeboden door de gemeente Aalburg in samenwerking met de GGD West-Brabant.

Gezonder en zelfstandiger leven

Door de vergrijzing van de Nederlandse samenleving zijn er steeds meer senioren die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. De cursus Gezond & Vitaal heeft een goede invloed op de gezondheid en heeft de afgelopen jaren met succes in diverse plaatsen in West-Brabant gedraaid. Deelnemers voelen zich vitaler, gezonder en minder eenzaam en de kennis over gezondheid en ziekten is toegenomen. Velen zijn na de cursus op eigen gelegenheid of in groepsverband verder gegaan met bewegingsactiviteiten. Daarnaast heeft Gezond & Vitaal een goede invloed op de gezondheid, speciaal op (te hoge)bloeddruk, bloedsuikergehalte en overgewicht.

Gezondheidsvoorlichting

Deze gezellige en informatieve cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur. In het eerste uur wordt voorlichting over de volgende onderwerpen gegeven: lichamelijk welbevinden, beweging, voeding, geestelijk welbevinden, sociaal welbevinden en het zorgaanbod in uw gemeente. U krijgt niet alleen een schat aan informatie, maar vooral ook concrete, praktische handvatten om uw eigen gezondheid te bevorderen en uw zelfstandigheid te handhaven.

Bewegingsstimulering

In het tweede uur worden bewegingsoefeningen gegeven door een speciaal hiervoor opgeleide docent. De oefeningen van het bewegingsprogramma zijn voor iedereen geschikt, maar vooral ontwikkeld voor de lichamelijk minder actieve 65-plussers die in hun bewegingsvrijheid worden beperkt als gevolg van een chronische ziekte of handicap. Denk hierbij aan artrose, suikerziekte, hoge bloeddruk en hartaandoeningen. Met de oefeningen worden de kracht van de spieren, de lenigheid, de coördinatie en het evenwicht getraind. Deze functies zijn essentieel voor het kunnen uitvoeren van allerlei dagelijkse handelingen of voor activiteiten in de vrije tijd, zoals tuinieren en fietsen.

Data & Kosten

Data : 13 januari, 20 januari, 27 januari, 3 februari, 10 februari en 17 februari 2006

Tijd : 10.00 12.00 uur

Plaats : d'Alburcht, Perzikstraat 14a te Wijk en Aalburg

Kosten: 15,-- voor de cursusmap

Aamelding

Als u belangstelling heeft voor de cursus kunt u zich tot 9 januari 2006 aanmelden: telefonisch via 698716 of per email: j.kleinkranenbarg@aalburg.nl.

De cursus gaat van start bij voldoende belangstelling. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen, dus wie het eerst komt, wie het eerst maalt!