Stadsdeel Amsterdam-Noord

Race om 13e Ondernemersprijs nadert ontknoping

Welk Noords bedrijf zorgt het best voor zijn stagiairs? Die vraag wordt beantwoord op vrijdagavond 13 januari. Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van het stadsdeel wordt dan de dertiende Ondernemersprijs uitgereikt.

De hoofdprijs van 2500 euro gaat naar een bedrijf in Amsterdam-Noord dat het beste omgaat met stageplaatsen. De tweede prijs is 1000 euro en de derde-prijswinnaar krijgt 500 euro. Alledrie gelauwerden krijgen ook een plastiek van André Volten. Tijdens de receptie in het stadsdeelhuis reikt stagiaire Eva de Bruin (19) met stadsdeelvoorzitter Rob Post de prijzen uit.

De jury beoordeelde de inzendingen onder andere op hoe de ondernemer stagiairs begeleidt, hoe het stagebeleid is geformuleerd en hoe stagiairs en onderwijsinstellingen het bedrijf waarderen. De jury selecteerde uit zestien inzendingen drie bedrijven: Rijpers C1000, Van Gelderen Afbouw en Splinter Schadeherstel. Eerdere themas van de Ondernemersprijs waren klantvriendelijkheid, groei in tijd van economische neergang, baas van het jaar en startende bedrijven.

Vakmanschap
Jurylid Tino van Straten, oud-bestuurslid van de Vereniging van Bedrijven in Amsterdam-Noord (VEBAN), kijkt terug op een geslaagde selectieperiode: Het was leuk om te zien dat de inzenders uit alle geledingen van Noord komen. Onder de inzenders waren bijvoorbeeld winkels, industriële en mediabedrijven. Er is veel reclame gemaakt voor de prijs en dat zagen we terug in de aantallen en het hoge niveau van de inzenders. Tijdens onze bezoeken aan bedrijven merkten we dat het langzaam weer beter gaat met de economie. De bedrijven hebben weer aandacht voor opleiding van medewerkers en zien het vaak als een verplichting om goed vakmanschap over te dragen aan de jongere generatie. Ook de grote maatschappelijke betrokkenheid van de bedrijven is me opgevallen. Ze zien het belang van stageplaatsen om de kansen van de jongeren op de arbeidsmarkt te vergroten.