Universiteit van Amsterdam

Management ziet reële waarde als geschikte waarderingsmethode voor derivaten


Promotie Economie


vrijdag 13 januari 10.00 uur

Erik Louwrier deed onderzoek naar de waardering van financiële instrumenten (inclusief derivaten) tegen reële waarde en de externe jaarlijkse verslaggeving hierover. International Accounting Standard 39 (IAS 39) van de International Accounting Standards Board (IASB) gaf hiervoor de eerste richtlijnen, die in 2001 uitgegeven werden. Louwrier ging na welke mening het management van beursgenoteerde bedrijven heeft over de reële waardebepalingen voor financiële instrumenten. Ook onderzocht hij in hoeverre deze mening en de praktijk van de externe jaarlijkse verslaggeving over financiële instrumenten te verklaren zijn aan de hand van zogeheten agency-theorievariabelen. Het blijkt dat reële waarde als een geschikte waarderingsmethode gezien wordt voor financiële instrumenten die voor een korte termijn worden aangehouden en voor derivaten. De betrouwbaarheid van de reële waarden wordt niet als een probleem ervaren. Tevens blijkt uit het onderzoek dat de praktijk van de externe jaarlijkse verslaggeving over financiële instrumenten wordt beïnvloed door institutionele factoren en de belangen van het management bij verslaggeving. De meningen worden beïnvloed door het effect van het gebruik van reële waarden.

E. Louwrier: Fair value accounting for financial instruments. Evidence on opinions and practice. Promotoren zijn prof. dr. H.P.A.J. Langendijk en prof. dr. M.N. Hoogendoorn (EUR).

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.