Universiteit van Amsterdam

Weinig interculturele besluitvorming in multicultureel Colombia


Promotie Rechtsgeleerdheid


vrijdag 13 januari 12.00 uur

In Colombia is bij de grondwetsherziening van 1991 erkend dat de Colombiaanse samenleving een grote verscheidenheid aan culturen en gemeenschappen kent. Hierbij werden aan de vele inheemse volken van Colombia speciale rechten toegekend, zoals het recht op zelfbestuur en op eigen rechtspraak. Officiële gezagsdragers zijn grondwettelijk verplicht hun werk zo te doen dat de inheemse instellingen en hun cultuur gerespecteerd worden en er ook wat betreft recht en staatsgezag een echt pluriforme samenleving ontstaat. Esther Sánchez de Guzmán richtte zich op de vraag hoe een dergelijke multiculturele samenleving functioneert. Zij keek in het bijzonder naar de verschillen in opvattingen over de manier waarop men kinderen en jeugdigen ziet, de belangen die men aan het kind toeschrijft, wat men als verwaarlozing van of gevaar voor het kind opvat en welke maatregelen geboden zijn. Zij concludeert onder andere dat, hoewel er nog maar weinig interculturele dialoog en besluitvorming blijkt te zijn, de werkzaamheden van bijvoorbeeld de deskundigen die de nationale rechters hebben voorgelicht over de andere cultuur wel de basis hebben gelegd voor zo n interculturele dialoog.

Mw. E. Sánchez de Guzmán: Entre el juez Salomón y el dios Sira. Decisiones interculturales e interés superior del niño. Promotor is prof. mr. A.J. Hoekstra.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.