Universiteit van Amsterdam

Een humanist maakt school: de onderwijsvernieuwer Joannes Murmellius


Promotie Neolatijn


vrijdag 13 januari 14.00 uur

Tussen 1500 en 1520 voltrok zich op de Latijnse scholen in de Nederlanden een onderwijshervorming op humanistische grondslag, waarin het belang van een meer algemene letter- en zedenkundige scholing voor een bredere groep van burgers voorop stond. Met deze onderwijsvernieuwing stonden de humanisten aan het begin van educatie in de humaniora die tot op heden in ons onderwijssysteem voortleeft. Het succes van de onderwijshervorming kan niet alleen toegeschreven worden aan de invloed van humanistische geleerden als Erasmus. Juist de mannen van de praktijk zorgden ervoor dat een brede laag van de bevolking met het humanisme vertrouwd raakte. Een schoolmeester die zich bij uitstek sterk maakte voor de introductie van het humanisme in het onderwijs was Joannes Murmellius. Als (con)rector in Münster en Alkmaar gaf hij in de alledaagse praktijk gestalte aan de humanistische onderwijsvernieuwing. Daarnaast vervaardigde hij als pedagoog een indrukwekkend oeuvre van ruim vijftig werken. Aan de hand van Murmellius geschriften reconstrueerde Juliette Groenland de leef- en denkwereld van de bezielde en invloedrijke schoolmeester. Op die manier werpt zij nieuw licht op het vroeg zestiende-eeuwse humanisme en de humanistische onderwijshervorming.

Mw. J.A. Groenland: Een humanist maakt school. De onderwijsvernieuwer Joannes Murmellius (ca. 1480-1517). Promotor is prof. dr. C.L. Heesakkers.

Universiteit van Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929. Onder aan deze agenda vindt u de rubriek Hoogleraarsbenoemingen.