Time : 12:48:32 PM
Date : Wednesday, January 11, 2006
Sender Name: VREG

VREG: Uitnodiging Persconferentie - vrijdag 13/01/2006 - 10:30u

Persconferentie: Resultaten van de enquête "Gedrag en ervaringen van huishoudelijke energieafnemers op de geliberaliseerde Vlaamse energiemarkt" en de vernieuwing van de VREG-leveranciersvergelijking op de website www.vreg.be.

De enquête laat toe volgende vragen te beantwoorden:
- Hoe bewust is de Vlaming bezig met energieaankoop?
- Hoe ervaart de Vlaamse verbruiker zijn contacten met de leveranciers?

- Waardoor wordt de verbruiker aangezet om leveranciers te vergelijken en te kiezen?

- Welk profiel heeft de Vlaamse verbruiker met een contract?
- Hoe voelt de Vlaamse verbruiker de prijsevolutie aan?
- Hoe staat de Vlaamse verbruiker tegenover groene stroom?

Voorstelling nieuwe leveranciersvergelijking:
In antwoord op de nood aan objectieve en actuele informatie over de energiemarkt, werd de leveranciersvergelijking volledig herdacht. Dit gebeurde in nauw overleg met de energieleveranciers en met vertegenwoordigers van de consumenten. Omdat bleek dat er teveel informatie op deze pagina stond, en deze informatie daardoor vaak niet werd gelezen, heeft de VREG gekozen voor meer eenvoud. De nieuwe leveranciersvergelijking weert overtollige informatie die geen meerwaarde biedt voor de gewone consument. Wie gedetailleerde informatie wil, kan die nog steeds terugvinden.

Controle op de herkomst van de geleverde elektriciteit: De Vlaamse Regering heeft de garantie van oorsprong ingevoerd. Dit is een bewijsstuk om aan te tonen dat een aan eindafnemers geleverde hoeveelheid elektriciteit afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen. De VREG heeft deze regelgeving verder uitgewerkt en softwarematig geïmplementeerd in haar certificatendatabank. Op die wijze kunnen de leveranciers een met het verbruik van hun afnemers overeenstemmend aantal garanties van oorsprong gebruiken. De VREG controleert of de leveranciers aan hun verplichtingen beantwoorden. Dit geheel van maatregelen moet er toe leiden dat een product "duurzaam opgewekte elektriciteit" (onder welke benaming dan ook op de markt gebracht) het vertrouwen van de eindafnemer kan genieten.

Locatie persconferentie:
VREG - Koning Albert II-laan 7 - 1210 Brussel - lokaal 2.08 vrijdag 13 januari 2006 - 10:30u

Nota aan de redacteurs:

1. De VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt) staat in voor de regulering en controle van de vrijgemaakte elektriciteits- en gasmarkt in Vlaanderen. Ze volgt de evoluties van de Vlaamse energiemarkt, bekeken in een Europese context, op via studies. In haar adviserende taak aan de Vlaamse regering verwerkt ze haar kennis over de Vlaamse energiemarkt. Ze neemt gepaste maatregelen om de uitvoering van het beleid te ondersteunen. De VREG ijvert voor een
transparante Vlaamse energiemarkt en realiseert haar opdrachten via een open communicatie met de Vlaamse overheid, de marktspelers en de afnemers.


2. Voor objectieve informatie over de vrijmaking van de Vlaamse energiemarkt bekijkt u best onze website op: www.vreg.be.


3. U vindt de contactgegevens van de leveranciers die zich richten op particulieren ook op VRT teletekstpagina 696.


4. De VREG biedt een objectief instrument om de prijzen en voorwaarden van de elektriciteits- en aardgasleveranciers te vergelijken. U vindt de leveranciersvergelijking van de VREG op www.vreg.be via "Particulieren" en "Vergelijking leveranciers".

Voor meer informatie over dit persbericht:
André Pictoel
voorzitter VREG
via 02/553.13.79
of info@vreg.be