Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 11 januari 2006

Draaginsigne Gewonden voor de heer J. Kool

Op vrijdag 13 januari om 15.30 uur reikt mevrouw drs. M. van Rossen, burgemeester van Alkmaar, het Draaginsigne Gewonden uit aan de heer J.J. Kool. De heer Kool is in de periode 1951-1952 voor de Koninklijke Landmacht uitgezonden geweest naar Korea. De onderscheiding wordt toegekend aan militairen die onder oorlogsomstandigheden een lichamelijk verwonding of psychisch letsel hebben opgelopen. De uitreiking vindt plaats in het stadhuis van Alkmaar.

De heer Kool, geboren in 1932 te Maastricht en thans woonachtig in Alkmaar, liep tengevolge van zijn militaire dienstuitoefening tijdens oorlogsomstandigheden in Korea ernstige schade op aan het gehoor. Overmatige blootstelling aan schietlawaai leidde tot een dubbelzijdige binnenooraandoening. De heer Kool ontvangt hiervoor een invaliditeitspensioen.

Veteraneninstituut

De heer Kool ontvangt de bij Ministeriële Beschikking in 1990 ingestelde insigne op voordracht van het Veteraneninstituut. Met de instelling van het Draaginsigne Gewonden is tegemoet gekomen aan de wens van veteranen, om naar analogie van het Amerikaanse 'Purple Heart' een onderscheiding in te stellen voor diegenen die bij de dienstvervulling gewond zijn geraakt. Sinds 1994 onderzoekt het Veteraneninstituut, namens de Minister van Defensie, de meldingen voor het Draaginsigne Gewonden.