Erasmus Universiteit Rotterdam

Beeldenstorm in de geneeskunde

De geneeskunde staat aan de vooravond van een beeldenstorm. Het ontrafelen van processen in het levende individu, zowel op het niveau van moleculen als cellen, is één van de grootste uitdagingen waar de wetenschap nu voor staat. Volgens prof. dr. Wiro Niessen, speelt beeldvorming daarin een centrale rol. Op 13 januari a.s. aanvaardt hij de leerstoel 'Medische beeldverwerking in de radiologie en de medische informatica' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

âHet razendsnelle tempo van ontwikkelingen rond beeldvormende technieken, maken de 21e eeuw tot de eeuw van de biologie," aldus Niessen, werkzaam bij de afdelingen Radiologie en Medische informatica van het Erasmus MC. âAl deze beelden leveren een stortvloed van belangrijke informatie die bijna niet meer is te overzien. Om deze beeldenstorm in de geneeskunde in goede banen te leiden en de mogelijkheden ervan ten volle te benutten, is verwerking van deze beelden onontbeerlijk.â De leerstoel die Niessen gaat bekleden richt zich met name op de biomedische beeldverwerking, het wetenschapsgebied dat zich toelegt op de analyse van deze beelden voor biomedisch onderzoek, diagnostiek, therapie en het assisteren van (chirurgische) ingrepen die met beelden worden begeleid.

Er zijn diverse gebieden waarin beeldvorming en dus beeldverwerking steeds belangrijker wordt. Zo is het steeds beter mogelijk om processen in het lichaam op moleculair en cellulair niveau in beeld te brengen. Dit leidt tot betere inzichten in de oorsprong van ziektes met grote kansen op vroegere opsporing en behandeling ervan. Daarnaast zal steeds vaker en betere beeldondersteuning tijdens interventies en operaties plaatsvinden, zodat ingrijpende operaties vervangen kunnen worden door ingrepen via kleine gaatjes in het lichaam. Een ander gebied is de statistische analyse van grote beelddata bestanden. Bijvoorbeeld bij grootschalige onderzoeken als ERGO en Generation R of studies naar risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Ook combinaties van beeldvormende technieken vragen om oplossingen vanuit de beeldverwerking. Bijvoorbeeld bij het ontdekken en karakteriseren van aderverkalking in een patiënt voor een goede diagnose en aansluitend juiste behandeling.