Provincie Overijssel

Overijsselse jongeren voelen politici aan de tand

Jongeren uit Overijssel gaan op vrijdag 13 januari aanstaande de verbale âstrijdâ aan met Overijsselse politici. Zij doen dit tijdens het Provinciaal Jeugddebat van de Nationale Jeugdraad en de eerste voorrondes van het Lagerhuisdebat van de VARA. Het provinciehuis te Zwolle vormt het decor voor beide debatrondes.

Zoân 40 jongeren gaan in debat met gedeputeerden, Statenleden en raadsleden. De jonge debaters van het Provinciaal Jeugddebat hebben zelf de onderwerpen gekozen voor het debat. Zo confronteren zij onder andere de gedeputeerden Abbenhues en Jansen met vragen en meningen over locaties voor jongeren, cultuur, leefomgeving en politiek. Gedeputeerde Ranter zal het debat in goede banen leiden. De winnaars van het Provinciale Jeugddebat gaan door naar het Nationaal Jeugddebat, dat later dit jaar in de Tweede Kamer plaatsvindt. Per provincie worden twaalf jongeren geselecteerd die in Den Haag in debat gaan met Kamerleden, staatssecretarissen en ministers.

Voor de Lagerhuisdebatrondes zijn de jongeren tussen de 15 en 18 jaar afkomstig uit twintig scholen uit de provincie. Eén school laat via een knock-out systeem de andere teams achter zich. De winnende teams uit alle provincies gaan vervolgens door naar de finalerondes in Amsterdam. 'Op weg naar Het Lagerhuis' eindigt jaarlijks met een live finale-uitzending op tv. De winnaars gaan naar het echte Lagerhuis in Londen, de tweede prijswinnaars krijgen een excursie naar politiek Den Haag aangeboden.