Technische Universiteit Delft

Eredoctoraten TU Delft voor Donald Norman en Matthias Reuss

De Amerikaanse psycholoog prof. Donald Norman en de Duitse procestechnoloog prof.dr.ing. Matthias Reuss krijgen een eredoctoraat van de TU Delft. Deze worden op 13 januari uitgereikt tijdens de 164ste Dies Natalis van de TU Delft.

Don Norman, onder meer hoogleraar aan de Northwestern University, geldt als dé man bij uitstek die de brug heeft geslagen tussen vormgeving en psychologie. Matthias Reuss, professor aan de Universiteit van Stuttgart, is een van de pioniers op het grensvlak van biologie en industriële procestechnologie. Ze ontvangen respectievelijk het 99ste en 100ste eredoctoraat van de TU Delft.

In ontwerpkringen is Norman een beroemdheid. 'Mijn doel is om technologie te vermenselijken', luidt een kenmerkende uitspraak van hem. 'Hij is een goeroe uit het vakgebied', zegt Normans erepromotor, prof.dr. Pieter Jan Stappers van de Delftse Faculteit Industrieel Ontwerpen. Norman was een van de eersten die de brug sloegen tussen vormgeving en psychologie, en die het concept 'gebruikersgericht ontwerp' promootte. Door hem kreeg de psychologie vaste voet aan de grond in kringen van ontwerpers. Ook heeft hij veel impact gehad met zijn boeken, waaronder 'The design of everyday things', die aan een breed publiek duidelijk maakten waar het bij ontwerpen voor gebruikers om gaat.

Norman heeft een opleiding als elektrotechnicus en psycholoog en is nu onder meer hoogleraar Computer Science aan de Northwestern University. Norman werkte in het verleden bij Hewlett Packard en Apple en is mede-oprichter van de Nielsen Norman Group.

Prof.dr.ing. Matthias Reuss is directeur van het Institut für Bioverfahrenstechnik van de Universiteit Stuttgart. Reuss wordt omschreven als een echte ingenieur, een procestechnoloog, maar wel een die al zeer vroeg zijn loopbaan heeft gekozen voor de biotechnologie. Hij wordt gezien als een van de grondleggers van biochemische technologie en een van de meest vooraanstaande onderzoekers op dit terrein. Het onderzoek van Reuss richt zich op de levende microben, gist- en lichaamscellen, met als ultiem doel het ontwerpen van levende cellen.

Hij is een belangrijke drijvende kracht achter nieuwe ontwikkelingen, zoals de witte (industriële) bioprocestechnologie en, meer recent, de systeembiologie. Systeembiologie is een nieuwe, multidisciplinaire benadering van de biologie, waarbij nieuwe ideeën over de werking van de cel worden onderzocht door ze eerst als systeem in een wiskundig model te testen. Men hoopt dat dit in de toekomst zal leiden tot de ontwikkeling van nieuwe medicijnen, veiliger voedsel e.d..

Reuss is zeker geen onbekende aan de TU. Hij bezoekt Delft geregeld, ondermeer als lid van promotiecommissies en als gastspreker. Zijn erepromotor is de Delftse hoogleraar bioprocestechnologie prof.dr.ir. Sef Heijnen.

De TU Delft heeft een lange traditie op het gebied van toegepaste biotechnologie. Het eerste doctoraat aan de TU Delft werd honderd jaar geleden ook uitgereikt aan een microbioloog: dr. Soehngen. Ingenieurs werden echter pas in de jaren '70 actief op dit terrein.

Nadere informatie:

Persvoorlichter Karen Collet, tel. 015 278 5408 of 06 140 150 01, e-mail: k.collet@tudelft.nl