Gemeente Alkemade


Theatervoorstelling rZpkt door stichting Beeldenstorm

Vrijdag 13 januari 2006 presenteert de Speelparasol de uitgestelde theatervoorstelling rZpkt. Oorspronkelijk was de voorstelling gepland voor september 2005, maar wegens een blessure van één van de hoofdrolspelers is het toen afgelast.

rZpkt is een verhaal over criminele Marokkaanse jongens die uiteindelijk een manier vinden om een goede toekomst voor zichzelf te creëren. En op die manier een eerste steen te worden van een nieuwe multiculturele samenleving die gebouwd is op wederzijds respect. De voorstelling wordt gehouden in De Alkeburcht en begint om 20.30 uur.

Acteurs Farhane El Hamchaoui en Fouad Mourigh werkten samen met schrijver Dick van den Heuvel een verhaal uit waarin veel autobiografische elementen zitten. De twee jongens zijn ex-studenten van de Glen Mills-school en hebben die opleiding succesvol afgerond. Zij waren te zien in de film Cool! van Theo van Gogh, die hij maakte over de Glen Mills-school. Door die film en de samenwerking met Van Gogh hebben zij de keuze gemaakt voor het vak van acteur.

Tolerantie
De gebeurtenissen in Alkemade hebben duidelijk gemaakt dat een tolerante opstelling naar anderen niet voor alle inwoners van onze gemeente vanzelfsprekend is. Voor de gemeenschap is tolerantie juist de sleutel naar een hechte en sterke samenleving. Daarom wil de gemeente de discussie over tolerantie en discriminatie zo breed mogelijk op gang brengen. Samen met Jacobswoude wordt hiertoe onder andere gewerkt aan Contact!, een project waarin onder meer discussiebijeenkomsten worden georganiseerd voor jongeren. Om ook zoveel mogelijk jongeren te bereiken is het Bonaventuracollege betrokken bij de initiatieven.

Het Bonaventuracollege onderschrijft het belang van het accepteren van elkaars bijzonderheden en het tonen van begrip. Daarom werd in oktober 2005 onder meer een projectweek georganiseerd met als thema tolerantie en discriminatie. Om ook buiten de projectweek nog eens extra aandacht te vragen voor het onderwerp heeft de gemeente het initiatief van de Speelparasol aangegrepen om de hoogste klassen van het Bonaventuracollege uit te nodigen voor een exclusieve besloten middagvoorstelling van rZpkt op 13 januari aanstaande.

Daarnaast vindt de avondvoorstelling plaats voor iedereen vanaf 15 jaar. Kaartjes à ¤ 4,50 zijn vanaf twee weken voor de voorstelling te koop bij Boekhandel Veenerick. Of op de dag van de voorstelling vanaf 18.30 uur in de Alkeburcht, tel. (071) 331 27 20.