Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Meer financiële bescherming vakantieganger

Den Haag, 13 janauri 2006

De ANWB vraagt de minister van Economische Zaken vakantiegangers meer financiële bescherming te bieden. Georganiseerde reizen worden in vrijwel alle gevallen vooruit betaald. Gaat de reisorganisator failliet dan kan dat ertoe leiden dat de consument wel heeft betaald maar niet op reis kan en zijn geld kwijt is. Hoewel de wet reisorganisaties verplicht een garantieregeling te treffen voor de vooruitbetalingen, controleert de overheid niet of ze dit ook werkelijk doen. De ANWB vraagt de minister per brief dit wel te gaan controleren en op te treden tegen reisorganisaties die geen regeling hebben.

De ANWB krijgt jaarlijks meldingen van leden die de dupe zijn van een faillissement van een reisbureau of reisorganisatie. Indien de organisaties zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) staat deze stichting garant voor de financiële gevolgen. Helaas zijn lang niet alle organisaties aangesloten bij de SGR en ook is het mogelijk na beëindiging van het SGR deelnemerschap gewoon reizen te blijven verkopen. De prijzenslag en het boeken via internet leggen een enorme druk op de reisbranche.

De overheid controleert nu niet of reisorganisaties een garantieregeling hebben terwijl zij die taak volgens een EU-richtlijn wel heeft. De ANWB maakt zich grote zorgen over rechten van de reizigers in een tijd waarin faillissementen van reisorganisaties dreigen. De ANWB vraagt de minister door controle en sanctionering de consument beter te beschermen.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)