Dienstenbond CNV

Pleidooi voor uniforme zondagsopening CNV Dienstenbond fel gekant tegen MKB-voorstel openstelling winkels op zondag 13-01-2006

CNV Dienstenbondbestuurder Geert B. Rijzinga pleit voor een uniforme Winkeltijdenwet. Volgens hem is duidelijkheid over de zondagsopening noodzakelijk. Het MKB-voorstel om in de Winkeltijdenwet de openstelling op zondag vrij te geven, is hij fel tegen gekant. Wij hechten aan de zondag als een dag van rust in de vaak al hectische werkweek. Verruiming van de winkeltijdenwet is wat CNV Dienstenbond betreft dan ook niet aan de orde. Afschaffing, zoals MKB-Nederland bepleit, al helemaal niet.

Het ministerie van Economische Zaken voert op dit moment een evaluatie uit van de Winkeltijdenwet uit 1996. De uitkomsten zullen in de Tweede Kamer besproken worden. Een belangrijk onderwerp in deze evaluatie is de zondagsopening.
Rijzinga: Werknemers in de detailhandel zitten er niet massaal op te wachten om elke zondag klaar te staan voor de Nederlandse consument. Zeker niet nu in bijna alle CAOs de zondagtoeslag onder zware druk staat door diezelfde werkgevers die de vrije zondagsopening willen. Werken op zondag gebeurt met name omdat er toeslagen zijn, anders niet.

Uit de evaluatie blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking vindt dat niet alle zondagen koopzondag moeten zijn. In Utrecht is er een referendum gehouden over wekelijkse zondagse opening: 65 procent heeft tegen elke zondag open gestemd! De bestuurder geeft aan dat de CNV Dienstenbondleden daar ook duidelijk in zijn: de zondag is een rustdag en daar hoeft niet aan getornd te worden. Een overgroot deel, zon 79 procent van de werknemers vindt niet dat alle zondagen koopzondagen moeten zijn. Want een consequentie van de zondagsopening is dat werk en privé in toenemende mate in de knel komen. Voor ons een argument om de zondagsopening niet wettelijk te verruimen.

Ook tweederde van de winkeliers vindt de zondagsrust te belangrijk om de winkel op zondag te openen, zo blijkt uit de evaluatie. De achterban van MKB-Nederland is daar heel duidelijk in: ruim driekwart van de kleine bedrijven vindt dat de winkel niet op zondag open moet. Winkeliers vinden dat er op zondagen met name meer gekeken wordt, dan gekocht. De kleine en middelgrote bedrijven hebben daar het meeste last van. Winkeliers in de segmenten klein- en middelgrootbedrijf vinden dat de verruiming van de openingstijden niet hebben geleid tot omzetgroei in de eigen winkel. Bovendien is het erg lastig om gemotiveerde mensen te krijgen die op zondag willen werken, met name kleine en middelgrote winkels hebben daar last van. Tenslotte vindt ook ruim de helft van de gemeenten dat de Winkeltijdwet niet veranderd hoeft te worden. De wet geeft hun voldoende mogelijkheden.

Rijzinga: Dat er onduidelijkheid bestaat over de gemeentelijke invulling van de Winkeltijdenwet is juist. Elke gemeente kan haar eigen beleid ontwikkelen ten aanzien van de zondagsopening. Het zogenaamde toeristische regime wordt daarin nog wel eens misbruikt. Dat verschillen binnen en buiten gemeentes tot concurrentienadelen kunnen leiden, is ook evident. Echter, de vrije zondagsopening, zoals MKB-Nederland bepleit, is geen oplossing. Werknemers zullen in toenemende mate onder druk komen te staan om hun vrije zondag op te geven. De verhouding tussen werk en privé, waar CNV Dienstenbond veel waarde aan hecht, zal steeds schever getrokken worden. Een winkeltijdenwet die éénduidig aangeeft dat er, conform het huidige wettelijke maximum, 12 koopzondagen in een jaar zijn, in elke gemeente, geeft de houvast en de duidelijkheid waar consumenten, winkeliers, en niet in de laatste plaats werknemers om vragen. Ik pleit daar dan ook voor.

Hoofddorp, 12 januari 2006

Voor nadere informatie:
Geert B. Rijzinga, bestuurder, 06 23 41 87 32
Lilly van Geest, persvoorlichter, 06 10 88 41 41