Dienstenbond CNV

Eerste gesprek met VFI
13-01-2006

Nog net in het oude jaar heeft een eerste gesprek plaatsgevonden tussen VFI en CNV Dienstenbond. De VFI was door CNV Dienstenbond uitgenodigd om te discussiëren over de arbeidsvoorwaarden in de sector.

We hebben met de VFI contact gezocht om een eerste gesprek te hebben over de manier waarop zaken nu geregeld zijn, het belang van de medewerkers en het belang van de branche om arbeidsvoorwaarden in de toekomst beter te regelen. Kortom, uitwisseling van ideeën en visie.

Voor ons staat de behoefte voorop om arbeidsvoorwaarden beter te structureren:

* Er speelt het directe belang van leden van juridische duidelijkheid binnen organisaties. Welke afspraken gelden er voor mij als werknemer en hoe zien die afspraken er uit? Heb ik daar zelf ook invloed op? Vooral bij kleinere organisaties spelen deze vragen volop.

* Er speelt ook het directe belang van onderlinge samenhang binnen organisaties en tussen organisaties als het gaat om beloning. Is er objectief bepaald wat ik kan verdienen ten opzicht van mijn directe collega's, maar ook collegas die hetzelfde werk doen bij andere instellingen?

Beide belangen laten zich prima regelen via een Collectieve Arbeids Overeenkomst (CAO) die voor de hele branche geldt. Het regelen van beide belangen heeft bovendien een zeer plezierig effect dat het afleggen van verantwoording aan toezichthouders en publiek over de kosten van organisaties een stuk makkelijker en transparanter wordt.

Naast een eerste kennismaking is over bovenstaande zaken met de VFI gesproken. De VFI was vertegenwoordigd door haar directeur (Bosma) en de voorzitter van het bestuur (Beerkens). Een eerste gesprek is natuurlijk vooral kennismaking, argumenteren en luisteren. Conclusies zijn er dan ook nog niet te trekken. Voor beide partijen geldt wel dat er eerst overeenstemming moet zijn over wat je wilt bereiken; wat je voor ogen staat. De manier waarop dat kan worden bereikt, volgt dan automatisch. Er wordt een vervolgafspraak gepland om de beschikbare informatie over de soorten arbeidsvoorwaardenregelingen binnen de organisaties te delen. Wat ons betreft een opstap naar inhoudelijk overleg.

Over het vervolg houden we u uiteraard op de hoogte

Informatie
Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van deze info kunt u contact opnemen met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of mail direct naar h.gerding@cnvdibo.nl