Politie Amsterdam-Amstelland

Hoofd 020 - 559 22 communicatie 85 Peter van der
Maat

Pers- en externe 020 - 559 36 voorlichting 80

Ron Moes
Remco GerretsenGerard
Rob van der Vrooland
Veen Leo
Dortland

E-mail: Website:
pers@amsterdam.politie.nl www.politie-amsterdam-amstelland.nl

Grote controleactie '24' (twenty-four) / Amsterdam-Centrum (13/01/2006)

Donderdag werd door de politie van het District Centrum een grootschalige actie gehouden. Deze districtscontrole met nagenoeg alle ketenpartners was een vervolg op de succesvolle actie die op 14 april 2005 rond de toegangspoorten van de binnenstad werd gehouden. De toegepaste structurele maatregelen en strategieën om te komen tot een veiligere en leefbare regio zijn verder ontwikkeld en verfijnd.

De actie was met name gericht op het informatiegestuurd terugdringen van criminaliteit en overlast en handhaving van normen en waarden in en om een 24-uur levende binnenstad.

Informatie voortgekomen uit analyses van doelgroepen (waaronder veelplegers), voertuigen en hotspots was leidend deze dag. Deze opzet had tot doel zo gericht mogelijk criminaliteit en overlast aan te pakken zonder dat de 'goedwillende' burger hier hinder van ondervond.

Met name de deelname van zorginstellingen en de gemeente is hierbij van bijzondere meerwaarde gebleken. Gearresteerde personen met een specifieke (zorg)behoefte werden na het strafrechttraject gepresenteerd aan de ketenunits, zorg, diensten of bestuur, waar gekeken werd of personen in aanmerking kwamen voor een zorgtraject op maat. Uiteindelijk vertrokken 21 personen via dit traject met een op hun problemen afgestemd advies of een vervolgafspraak.

Op diverse plaatsen rond het centrum werd de hele dag gericht gespeurd naar vooraf geselecteerde personen of voertuigen. Door de inzet van een mobiele catch-ken werden verkeersdeelnemers door motorrijders uit het verkeer geplukt en naar een controleplaats geleid.

Alle betrokken voertuigen en de inzittenden zijn minutieus gecontroleerd en nagetrokken.

Naast herkenbare politiemensen deden een groot aantal opsporingsambtenaren in 'burger' mee. Deze mensen zijn belast met het opsporen, volgen en verstoren van activiteiten van criminele veelplegers. Verschillende personen liepen hierbij tegen de lamp of zagen hun activiteiten in de kiem gesmoord door hinderlijk veel interesse van de opsporingsinstanties en werden op heterdaad gearresteerd. Ruim 30 horecagelegenheden werden met een bezoek vereerd. Misstanden werden rechtgezet en er werd in een aantal gevallen proces-verbaal opgemaakt.

De ruim 250 opsporingsambtenaren controleerden 140 voertuigen en 800 personen. 80 Personen werden gearresteerd en honderden bekeuringen uitgedeeld. De politie nam tientallen steek en slagwapens, voertuigen en verdovende middelen in beslag. Ruim 80 fietsers moesten zich een controle laten welgevallen. Na de check werden desgewenst de tweewielers getagd en voorzien van een ingegraveerde postcode.

Naar aanleiding van deze actie werd bij een aantal aangehouden verdachten een onderzoek in de woning uitgevoerd. Hierbij werd nog eens een aantal goederen inbeslaggenomen. In één woning werd een hennepplantage aangetroffen.

De acties Stadspoort (2005) en Twenty-four hebben veel informatie opgeleverd die van belang is voor diverse onderzoeken van de recherche en ketenpartners. De controledag door onder andere politie, Justitie, bestuur, Koninklijke Marechaussee, Belastingdienst, Douane, Sociale Dienst en Arbeidsinspectie werd in goede samenwerking met diverse zorginstellingen als GGD, Riagg, Jellinek en de Stichting Regenboog diep in de nacht afgesloten.

De onderzoeken duren voort en meerdere arrestaties zijn niet uitgesloten.