Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

12-01-2006

Dubbele oratie over snijvlak aard- en levenswetenschappen Op vrijdag 13 januari 2006 spreken KNAW-lid prof. Jaap Sinninghe Damsté en NIOO-onderzoeker prof. Jack Middelburg hun oraties bij de Universiteit Utrecht uit. Beiden hebben zij inmiddels (inter)nationale successen behaald op het snijvlak van de aard- en levenswetenschappen. In hun nieuwe aanstelling bij de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht zullen zij hier verder invulling aan geven. Daarnaast zijn beide onderzoekers verbonden aan het Darwin Centrum voor Biogeologie waarin de samenwerking tussen aard- en levenswetenschappers sterk gestimuleerd wordt.

'Moleculen uit een ver verleden'
In zijn oratie Moleculen uit een ver verleden gaat Sinninghe Damsté in op het vakgebied van de moleculaire paleontologie. Naast de mogelijkheid de evolutionaire geschiedenis van het leven te reconstrueren aan de hand van zichtbare fossiele resten, bestuderen moleculaire paleontologen chemische of moleculaire fossielen. Dit zijn karakteristieke organische verbindingen die gevonden worden in sedimenten en gerelateerd kunnen worden aan specifieke organismen en informatie geven over fysische, chemische of biologische processen ten tijde van afzetting. Deze fossiele organische moleculen geven inzicht in de biogeochemische kringlopen die een belangrijke rol in de ontwikkeling van de levensomstandigheden, en dus van het leven op aarde, hebben gespeeld.

'Tussen aarde en leven'
Middelburg gaat in zijn oratie Tussen aarde en leven dieper in op de historische ontwikkeling van biogeologie in het algemeen en de biogeochemie in het bijzonder. Hij besteedt hierbij aandacht aan de eigenaardigheden en tradities van de bio- en geowetenschappen en de gevolgen hiervan voor het huidige onderzoek. Twee onderdelen krijgen speciale aandacht. Allereerst de voorspellende biogeochemische modellen met daarbij de vraag: wat zijn de uitdagingen, en ten tweede de rol van bodemdieren in sediment biogeochemie. In zijn oratie refereert Middelburg aan de sedimentomwoeling door wormen in het laatste boek van Charles Darwin.

Jaap Sinnighe Damsté
Jaap Sinnighe Damsté is moleculair paleontoloog en als departementshoofd van de afdeling Mariene Biogeochemie en Toxicologie verbonden aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel en werkt al sinds 1993 in deeltijd op de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij lid van de KNAW, lid van de stuurgroep van het Darwin Centrum voor Biogeologie en lid van de wetenschappelijke commissie van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Sinninghe Damsté ontving in 2004 de Spinozapremie en werd in 2005 onderscheiden met de Treibs Medal Award van de American Geochemical Society. In zijn onderzoek gebruikt hij biolipiden en hun omzettingsproducten in de microbiologie, ecologie, biogeochemie, palaeontologie en evolutionaire biologie.

Jack Middelburg
Jack Middelburg is biogeochemicus en als senioronderzoeker verbonden aan het NIOO-KNAW in Yerseke en sinds 1 april 2005 bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij gasthoogleraar aan de RU Gent en verbonden aan het Darwin Centrum voor Biogeologie. Verder is hij editor van Biogeosciences, associate editor van Geochimica Cosmochimica Acta en Limnology and Oceanography en lid van het bestuur van het NIOZ. Zijn onderzoek strekt zich uit tot biogeochemie in de ruimste zin, in het bijzonder transport-reactie modelleren, stabiele isotopen biogeochemie, sediment biogeochemie en ecologie en nutriënten kringlopen op het land-ocean interface.