Dienstenbond CNV

Menzis: Leden akkoord met harmonisatie
13-01-2006

Op basis van de uitslag van de stemming hebben we aan uw werkgever meegedeeld dat het in december bereikte onderhandelingsakkoord inzake de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden door de leden is goedgekeurd.

CNV Dienstenbond heeft bij uw werkgever een verlenging van de stemmingstermijn kunnen bedingen. Bij collega vakbond FNV Bondgenoten was er ook sprake van een overgrote meerderheid. Vakbond De Unie had maar 13% van de stemformulieren ontvangen met een stemverhouding van fifty-fifty. Gezien de wankele basis gaat zij nu terug naar haar kaderleden om zich te beraden of zij het akkoord mede ondertekent. Wel hebben we op basis van de geretourneerde stemformulieren het initiatief genomen om de extra tijd die was ontstaan door het verlengde stemmingstermijn te gebruiken om nog twee maal intensief met uw werkgever te overleggen over de opmerkingen die medewerkers terecht gemaakt hebben.

Generaliserend waren er twee punten van kritiek.


-Medewerkers gaven op het stemformulier aan niet te weten wat de harmonisatie nu daadwerkelijk voor hun individuele situatie betekent. Wij hebben daarop met uw werkgever de aanvullende afspraak gemaakt dat we in april als een ieder haar of zijn berekening heeft gehad, nadrukkelijk de onderhandelingsruimte wilden om reparaties uit te voeren als zou blijken dat afspraken niet goed zijn toegepast, of zaken tijdens het harmonisatietraject vergeten zijn. Dus als er onvoorziene, onbedoelde effecten ontstaan door de harmonisatie die tot onredelijke uitkomsten voor u als individu of voor groepen mensen leidt, dan horen we dat graag.


-Daarnaast hebben we aangekaart dat er bij medewerkers nog steeds de discussie leeft omtrent het wegvallen van de werkgeversbijdrage ziektekosten. De vraag die bij deze medewerkers leeft is wat is nu objectief toe te rekenen aan de stelselwijziging en welk gedeelte aan de harmonisatie? Omdat Menzis als uitgangspunt heeft gehanteerd dat door de harmonisatie er niemand op achteruit mag gaan is dit voor ons een belangrijke vraag gebleven. Tezamen met de leden van de OR hebben we gezamenlijk op alle locaties bijeenkomsten gehouden om alle medewerkers te informeren over de harmonisatieafspraken. In onze rol als brandweerlieden hebben we alles op alles gezet om zoveel mogelijk van het goede te behouden. We hebben als vakbonden en OR wel spitsroede moeten lopen op het ziektekostendossier terwijl we als brandweer niet verantwoordelijk waren voor het aansteken van dit vuurtje. Het zou Menzis sieren hun personeel deelgenoot te maken van de moverende redenen waarom er helaas geen volledige compensatie kan plaatsvinden ten opzicht van de huidige regeling. De ingelaste overleggen hebben geen aanvullende afspraken opgeleverd rondom dit dossier. Medewerkers die het betreft zullen dus gedurende 6 jaar (deels) worden gecompenseerd.

Ondanks bovenstaande kritiekpunten hebben we als CNV Dienstenbond toch goede afspraken rondom de primaire arbeidsvoorwaarden kunnen maken. In onze ogen zijn er rondom de pensioenen en het salaris(perspectief)na inschaling in de CAO zorgverzekeraars heldere afspraken gemaakt. Gezien de uitslag van de leden spreekt daar ook de waardering uit voor die afspraken.

De OR heeft haar verantwoordelijkheid genomen ten opzichte van de rekenregels inzake de compenserende maatregelen op het gebied van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Daarnaast heeft zij zich ook intensief ingezet om te komen tot nieuwe secundaire afspraken die Menzis breed gaan gelden.

Mocht u naar aanleiding van uw persoonlijke berekening tegen zaken aanlopen die vragen bij u op roepen schroom dan niet om contact op te nemen met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken onder telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail g.seffinga@cnvdibo.nl