Universiteit Maastricht

13 januari 2006
Vijf miljoen euro subsidie voor projecten UM/azM Eerste subsidies toegekend voor Versnellingsagenda Limburg

Het ministerie van Economische Zaken en de Provincie Limburg kennen een subsidie van ruim vijf miljoen euro toe aan projecten van onder meer de Universiteit Maastricht en het academisch ziekenhuis Maastricht. Deze financiering maakt de versnelde uitvoering mogelijk van reeds gestarte en geplande onderzoeksprojecten. Het grootste deel van de subsidie gaat naar het Centre for Molecular Medicine. Daarin verrichten UM, azM, Philips en Technische Universiteit Eindhoven onderzoek naar moleculaire beeldvormende technieken en moleculaire diagnostiek, met uitstraling naar moleculaire therapie. Met het CMM streven de partijen naar een instituut van Europese allure dat zich richt op baanbrekend onderzoek en innovaties in de gezondheidszorg.

De subsidie is de eerste toekenning van middelen in het kader van de Limburgse Versnellingsagenda Limburg op weg naar 2012, een toekomstvisie op de Limburgse economie. Daaraan gekoppeld is een agenda met grote projecten die versneld worden uitgevoerd. De projecten zijn zo geselecteerd dat ze een bijdrage leveren aan de nationale economie in lijn met de uitgangspunten van het Kabinet. De Versnellingsagenda vormt het concrete antwoord op het verzoek dat de Tweede Kamer in maart 2005 aan Limburg deed om zon visie te ontwikkelen. Het document is opgesteld door vertegenwoordigers uit bedrijfsleven en uit de wereld van onderwijs/onderzoek en overheden.

Andere projecten die gaan profiteren van de vijf miljoen subsidie zijn bijvoorbeeld onderzoek naar de Autologe Cel Therapie. In dit project worden in samenwerking met Pharmacell toepassingen ontwikkeld voor het kweken en transplanteren van (stam)cellen van patiënten. Steeds meer menselijke cellen kunnen buiten het lichaam worden gekweekt tot nieuw lichaamseigen weefsel. Dit wordt vervolgens teruggeplaatst ter vervanging van beschadigd weefsel. Samen met Maastro Clinic zetten UM en azM het European Ion Therapy Institute op, dat zware ionen in gaat zetten om kankertumoren te bestralen.
Een ander project gaat de schadelijkheid van chemicaliën onderzoeken met behulp van genomics (grootschalig onderzoek naar erfelijkheid en de genen).
Ook is er subsidie voor het project Bioterials, van DSM, UM en azM. Dit onderzoeksproject moet resulteren in nieuwe behandelingen van hart- en vaatziekten op basis van biomaterialen (lichaamsvreemde materialen voor herstel en ondersteuning van lichaamsfuncties). Tot slot is er ook geld voor de ondersteuning van startende bedrijven op basis van een nieuwe technische vinding of een nieuwe toepassing van een bestaande technologie, de zogeheten Technostarters.

De komende twee jaar worden er naar verwachting nog meer subsidies verstrekt voor projecten in het kader van de Versnellingsagenda.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Femke Kools, Pers- en Wetenschapscommunicatie, tel. 043 388 5230, mail: Femke.kools@ssc.unimaas.nl
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De stafdienst communicatie van het azM is te bereiken via 043 387 5112, e-mail info@azm.nl.
De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/, de persberichten van het azM staan op www.azm.nl
Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine