Gemeente Alkemade


Subsidieverordening Welzijn en beleidsregels welzijn vastgesteld

Op 22 december 2005 stelde de gemeenteraad van Alkemade de ´Subsidieverordening Welzijn gemeente Alkemade` vast alsmede de daarbij behorende ´beleidsregels welzijn´. Meer informatie hierover vindt u op deze website onder gemeentehuis - verordeningen - wijziging subsidieverordening. (zie onderaan)

Wijziging subsidieverordening
Subsidieverordening Welzijn en beleidsregels welzijn gemeente Alkemade vastgesteld Op 22 december 2005 stelde de gemeenteraad van Alkemade de ´Subsidieverordening Welzijn gemeente Alkemade` vast alsmede de daarbij behorende ´beleidsregels welzijn´. Op grond van deze verordening en beleidsregels worden subsidies verstrekt. De verordening en beleidsregels treden in werking op 1 januari 2006. Afschriften van de Alkemadese verordening en beleidsregels kunnen tegen betaling van de kosten worden verkregen. U kunt de verordening en de beleidsregels ook downloaden onderaan deze pagina. Daarnaast ligt vanaf vandaag een exemplaar van de verordening ter inzage in de Leeskamer Publiek in het gemeentehuis.

Waarom een nieuwe verordening?
Er zijn vier redenen om te komen tot een nieuwe subsidieverordening:


1. Efficiencywinst voor de verenigingen en de gemeente De oude verordening was zowel voor de gemeente als voor de organisatie die subsidie ontvangt zeer arbeidsintensief. Voor de aanvraag en de verantwoording moesten veel gegevens worden aangeleverd en gecontroleerd, terwijl het te ontvangen subsidiebedrag soms gering was. Wij zijn van plan om in de toekomst meerjarige subsidies met een maximum van 4 jaar toe te kennen, dat geeft de verenigingen meer zekerheid en scheelt veel papierwerk.


2. Rechtmatigheidcontrole
Er zijn nieuwe wettelijke regels vastgesteld waar gemeenten zich aan moeten houden bij de verantwoording van de verstrekte subsidiegelden. Alles moet voor een accountant controleerbaar en zichtbaar zijn, zodat deze accountant kan vaststellen dat de gemeente de gestelde regels zelf naleeft en controleert. Rechtmatigheidcontrole is een verplicht "hot item" voor de komende jaren. Dit was voor ons een (verplichte) aanleiding om de eigen verordening aan te passen.


3. Zoveel mogelijk gelijkheid in subsidiëring van gelijksoortige verenigingen en instellingen. Bij de discussie de afgelopen jaren over mogelijke bezuinigingen op de subsidies is geconstateerd dat door de huidige subsidiemethode verschil in subsidiëring binnen werkprogramma´s is ontstaan. Wij streven naar zoveel mogelijk gelijkheid voor de subsidiëring van gelijksoortige verenigingen. Daarom zijn nieuwe normen gesteld.


4. Herschikking van middelen om opnieuw ruimte te krijgen voor incidentele subsidies voor specifieke doelgroepen. Het college is van plan de raad voor te stellen om voor 2006 toch een korting van 10% op de nieuwe subsidieberekeningen toe te passen. Met nadruk willen wij stellen dat deze herschikkingen in eerste instantie niet plaatsvinden om te bezuinigen. Het gaat om een herschikking van middelen. De gelden die op deze manier per beleidsterrein worden vrijgemaakt, worden gebruikt om extra subsidies aan doelgroepen binnen die beleidsterreinen mogelijk te maken. Het betreft dus in totaliteit geen bezuiniging op subsidies, maar het herschikken van middelen om het college en de gemeenteraad de mogelijkheid te geven doelgroepen extra te subsidiëren. Welke doelgroepen van deze extra (incidentele) subsidies zullen profiteren is afhankelijk van de keuzes die de gemeenteraad maakt.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw Langeveld van de sectie Welzijn, tel. (071) 332 72 60. Bijlagen : Subsidieverordening welzijn.pdf
Beleidsregels welzijn.pdf