Dienstenbond CNV

Hoofdstuk chauffeurs nu ook afgerond
13-01-2006

Vorige week heeft CNV Dienstenbond met een aantal chauffeurs de voorstellen doorgesproken. De pijnpunten zijn meegenomen in het overleg met de werkgever van afgelopen maandag. De verbeterde voorstellen treft u bijgaand aan. Volgende halte: Het kantoorpersoneel.

In het afgelopen overleg zijn wederom een groot aantal verbeteringen doorgevoerd met dank aan de inbreng van de chauffeurs tijdens de vergadering. De komende weken staat het kantoorpersoneel op de agenda en het oplossen van een aantal overige punten. Het totale plan voor alle personeelsgroepen zal uiteindelijk integraal aan de leden worden voorgelegd.

Algemeen
Met de directie heeft CNV Dienstenbond afgesproken dat er een extra loonsverhoging komt van 0,5% in 2006 voor alle medewerkers. Daarnaast zijn er aanvullende vervangende regelingen gekomen voor bonusregelingen bij ZDO/ONN.

Bij de reactieformulieren voor de nieuwe accountmanagerregeling zaten een aantal kritische kanttekeningen. CNV Dienstenbond zal contact opnemen met die leden om te kijken of er zaken zijn vergeten of aanvulling behoeven. Deze harmonisatie is vele malen complexer dan gebruikelijk. Wij hebben reeds ontzettend veel voor u verbeterd in de voorstellen van de werkgever. Wij moeten wel weten wat verbeterd moet worden. Wij vragen u dan ook met klem om uw bedenkingen of aandachtspunten zo snel mogelijk aan ons kenbaar te maken.

Chauffeurs
Tijdens het overleg met de chauffeurs zijn een aantal kritische kanttekeningen geplaatst bij de eerdere conceptvoorstellen van de werkgever. In het afgelopen overleg zijn deze punten opgenomen in de bijgaande verbeterde voorstellen. Naast onvoorziene financiële consequenties was een belangrijk onderwerp de nieuwe HSE bonusregeling. De omgang door het bedrijf met het melden van near-missers en incidenten was naar de mening van de chauffeurs nog onvoldoende uitgewerkt en met teveel haken en ogen om nu al gelijk bij incidenten te gaan korten op de bonus. Er is afgesproken dat de directie eerst nadere afspraken over de praktische uitvoering gaat maken voordat de bonusregeling gekort kan worden. De bonus zelf van 500 euro per jaar wordt al wel ingevoerd.

Oproep kantoorpersoneel
Net als bij de chauffeurs wil CNV Dienstenbond op woensdag 25 januari om 13 uur met een aantal werknemers van het kantoorpersoneel nieuwe voorstellen van de werkgever doornemen. Kloppen de gegevens, aannames en zijn er geen dingen vergeten? Mocht u naar Arnhem willen komen, dan wordt u daarvoor vrij geroosterd. Daarnaast ontvangt u een reiskostenvergoeding. Voor het goed voeren van de onderhandelingen hebben wij uw inzicht nodig, dus meldt u aan op het e-mailadres h.devaan@cnvdibo.nl.

Tot slot
Deze harmonisatie zou ook zijn doorgegaan zonder de tussenkomst van CNV Dienstenbond. Hoewel soms wordt gedacht, is het NIET zo dat een werknemer per definitie kan weigeren zijn arbeidsvoorwaarden bij te stellen. Voorwaarde is dat de werkgever een redelijke compensatie biedt. Wat redelijk is, is voor interpretatie vatbaar, maar is bij een rechter eerder bereikt dan gedacht. Door CNV Dienstenbond zijn de eerste voorstellen op vrijwel alle gebieden verbeterd. Zo wordt er nu 5 i.p.v. 3 jaar gecompenseerd (dit is lang vergeleken met andere harmonisaties), worden voor zover bekend alle bonussen meegenomen, is de werkgever anders gaan denken over het belang van eerlijke en faire vergoedingen en is precies in kaart gebracht wat de gevolgen zijn, ook op individueel niveau. Helaas is het niet mogelijk te laten zien wat er was gebeurd zonder ons. Onze ervaring leert echter: een boel minder en een berg persoonlijke kopzorgen meer.

Vanaf de reorganisatie 2 jaar geleden is CNV Dienstenbond buitengewoon actief geweest binnen OCN. Niet alleen is er een goed sociaal plan afgesloten en wordt er al maanden gewerkt aan een faire harmonisatie, ook menig individueel lid is in de loop van de tijd door ons geholpen. Dit gaat niet vanzelf. Hoewel de verhoudingen met de werkgever nu goed zijn hebben we juist bij dit bedrijf kunnen laten zien hoe belangrijk een krachtige stem is. Wij vragen u dan ook ons te helpen door uw collega lid te maken van CNV Dienstenbond. Niet alleen in zijn / haar belang, maar ook in uw belang! Als dank ontvangt u een cadeaubon van 10,- per aangebracht lid.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Harrie de Vaan. U kunt hem bereiken op telefoonnummer 010-2651111 of per e-mail op het adres h.devaan@cnvdibo.nl