Gemeente Nederbetuwe


Rooien van bomen op begraafplaats Kalkestraat in Dodewaard 13 januari 2006

Rooien van bomen op begraafplaats Kalkestraat
Op maandag 9 januari is begonnen met het rooien van vier rode beuken en een treurwilg op de algemene begraafplaats aan de Kalkestraat in Dodewaard. De bomen zijn onherstelbaar aangetast door de honingzwam en de reuzezwam.

De meest gevaarlijke zwammen zijn de honingzwam, de reuzezwam en de toonderzwam. Deze schimmels laten zich niet inkapselen en eten het hout van de desbetreffende boom als het ware op. De paddestoel zelf is overigens niet het probleem. Het kwaad geschiedt binnen in de boom. Het schimmelweefsel verteert daar het hout. Het afplukken van de zwammen om daarmee de boom te redden is daarom meestal zinloos. Het inwendig bestrijden van de schimmels is al even nutteloos, aangezien deze zich nooit voor de volle honderd procent laten verwijderen. Hoogstens zal enig uitstel van executie worden bereikt.

Advies bomenstichting
Toch is niet over een nacht ijs gegaan als het gaat om het kappen van de bomen. De vijf staan op de monumentenlijst voor bomen. Daarom is aan de heer Luc Noordman van de Bomenstichting gevraagd om advies hierover uit te brengen. Deze stichting is verantwoordelijk voor alle monumentale bomen in Nederland. Het advies van de heer Noordman was eenduidig: de bomen moeten zo snel mogelijk worden gerooid om mogelijke schade te voorkomen.

Om die reden is op 6 oktober een kapvergunning voor de vijf bomen gevraagd. Binnen de gestelde tijd voor het indienen van bezwaren is geen enkel protest binnengekomen.

Rijplaten
Van de Bijl Heijerman uit Opheusden is maandag 9 januari gestart. De werkzaamheden zullen de gehele week beslaan. Op het toegangspad naar het baarhuisje zijn rijplaten gelegd om beschadiging van de bestrating te voorkomen. Met behulp van een hoogwerker en een hijskraan worden de bomen afgevoerd naar het parkeerterrein om daar verder in stukken te worden gezaagd en vandaar te worden afgevoerd.

Op een later tijdstip dit jaar zullen op de begraafplaats drie nieuwe rode beuken, maat 30/35, worden herplant.

Voor eventueel ongemak vragen wij u hiervoor uw begrip. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u contact op nemen met onze gebiedsbeheerder Cees Timmer, telefoon 0488 449900.