Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Noorderslag, Groningen, 13 januari 2006

Buma/Stemra introduceert Project Flexibel Collectief Beheer

Buma/Stemra start een project om aangesloten muziekauteurs en uitgevers in sommige situaties meer zeggenschap te geven over het gebruik van hun eigen muziekwerken. Dit maakte Buma/Stemra vandaag bekend op het Noorderslag-seminar. Hiermee laat de organisatie zien dat zij voorop loopt bij het ontwikkelen van innovatieve systemen die muziekauteurs meer flexibiliteit geven in de overdracht en exploitatie van hun rechten. Buma/Stemra gaat in het project, getiteld Flexibel Collectief Beheer, onderzoeken in welke situaties het mogelijk is om af te wijken van het collectieve systeem dat ten grondslag ligt aan haar organisatie.

Momenteel dragen muziekauteurs alle rechten integraal over aan Buma/Stemra die daarna als enige voor de wereldwijde exploitatie zorgt. Deze concentratie van bevoegdheden blijkt in de praktijk de efficiëntste, veiligste en goedkoopste manier van dienstverlening. Van deze aanpak profiteren ook de muziekgebruikers, zoals radio- en tv-stations, horeca-ondernemingen en middenstandszaken. Zij verwerven op die manier bij één loket de vergunning voor het gebruik van internationale en nationale muziekauteursrechten.

Het komt echter voor dat een auteur of uitgever vraagt om een uitzonderingspositie, en Buma/Stemra voorstelt om af te zien van een vergoeding. Zo'n verzoek was tot nu toe niet verenigbaar met de normale werkwijze van Buma/Stemra. Met het project gaat Buma/Stemra kijken of hiervoor een voor alle betrokkenen aanvaardbare oplossing te vinden is.

Ook zal het project aandacht besteden aan versoepeling van de spelregels bij bijzondere situaties, zoals onder meer het gebruik van eigen muziek op de eigen website. Mogelijk kunnen muziekauteurs in de nabije toekomst bij de overdracht van hun auteursrecht aan Buma/Stemra onderscheid maken in verschillende categorieën van muziekgebruik. De auteur of uitgever kan dan een categorie muziekgebruik zelf beheren, of overdragen aan een andere organisatie dan Buma/Stemra.

Cees Vervoord, directievoorzitter: Met dit project willen we kijken op welke manier we onze auteurs en uitgevers meer maatwerk kunnen bieden. Dat zal zorgvuldig gebeuren, want de meeste van onze aangeslotenen zullen volgens ons vasthouden aan de vertrouwde gang van zaken. De uitzonderingen mogen de kwaliteit van onze service natuurlijk niet aantasten.

Beschermen
Een ander onderdeel van het project Flexibel Collectief beheer is de ontwikkeling van een website die aankomende en gevestigde auteurs de mogelijkheid biedt om hun muziek te laten horen. Ook bekijkt Buma/Stemra welke technische middelen ze beschikbaar kan stellen aan muziekauteurs en uitgevers die muziekbestanden op hun eigen websites willen beschermen tegen misbruik.

Het project Flexibel Collectief Beheer besteedt ook aandacht aan Creative Commons, een alternatief licentiesysteem waarbij werken onder bepaalde voorwaarden gratis ter beschikking worden gesteld van het publiek. Vervoord: Creative Commons is in de huidige vorm niet geschikt voor muziekauteurs die, zo blijkt uit de praktijk, collectief beheer hard nodig hebben om een effectieve exploitatie van hun werken te realiseren en om die werken afdoend te beschermen. Maar we gaan met Creative Commons in gesprek om te kijken of dat systeem geschikter te maken is voor integratie met collectief beheer.

Over Buma/Stemra
Buma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en uitgevers. De kerntaak van Buma/Stemra bestaat uit de exploitatie (incasseren en uitkeren van vergoedingen) en het management van muziekauteursrechten voor bij haar aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen. Buma/Stemra voert haar diensten op een zakelijke en efficiënte wijze uit via belangenbehartiging en dienstverlening met de hoogste kwaliteit tegen de laagst mogelijk kosten. Buma/Stemra beschermt het muziekauteursrecht en ondersteunt het cultureel (nationaal) muziekproduct. Het is daarmee een organisatie die méér doet dan de exploitatie van muziekauteursrechten alleen.

Einde Bericht

120aa7d.jpg

Voor de volledige tekst van de Buma/Stemra-verklaring over het Project Flexibel Collectief Beheer klikt u hier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Buma/Stemra
Noortje de Bakker
Telefoon (023) 799 75 80
E-mail: noortje.de.bakker@bumastemra.nl
www.bumastemra.nl

120aa8a.jpg