Gemeente Wormerland


Sluiting propaantank Chaletpark Wijdewormer

13 januari 2006

Hedenmorgen rond 09.00 uur is namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Wormerland bestuursdwang uitgevoerd betreffende een propaantank op het terrein "Chaletpark de Wijdewormer", aan de Oosterdwarsweg te Wijdewormer. De tank is afgesloten en verzegeld. Hiermee is de gasvoorziening op het recreatiepark stopgezet.
Aanleiding van de bestuursdwanguitvoering is een aanschrijven van 13 augustus 2004, waarin de eigenaar van de tank gelast werd de tank te verwijderen. De gastank was zonder vergunning geplaatst en voldeed niet aan de wettelijke veiligheidsafstanden ten opzichte van de omliggende chalets en de voormalige beheerderswoning. Door de eigenaar van de tank werd niet aan de aanschrijving gehoor gegeven, ook niet na diverse gerechtelijke uitspraken in het nadeel van de eigenaar. Hierdoor was de gemeente in augustus 2005 genoodzaakt het vulpunt van de tank te verzegelen om uitvoering te geven aan de aanschrijving.

De tank is daarna door de eigenaar verplaatst naar een andere locatie op het park. Voor deze verplaatsing is geen enkel overleg gevoerd met de gemeente, noch een vergunning aangevraagd. Voor de verplaatsing is derhalve geen vergunning verleend door de gemeente en ook de nieuwe locatie van de tank voldeed niet aan de wettelijke veiligheidsafstanden ten opzichte van de omliggende chalets. Aan de eigenaar van de tank is aangegeven dat ook de verplaatste tank een niet-legale en onveilige situatie oplevert, waardoor de gemeente genoodzaakt is de tank opnieuw te verzegelen. Bij gerechtelijk vonnis van 4 januari 2006 is de gemeente in dit standpunt door de voorzieningenrechter van de rechtbank te Haarlem volledig in het gelijk gesteld. De eigenaar van de tank heeft hierop geen voldoende actie ondernomen om de niet-legale situatie alsnog op te heffen.

De propaantank is daarop afgesloten en verzegeld. Aan de recreanten op het park is al in november 2004 aangegeven dat er mogelijkheden zijn op een veilige manier de gasvoorziening voort te zetten door het plaatsen van kleine gasflesjes bij de recreatiewoningen. Wij gaan er vanuit dat op deze manier een veilige situatie is ontstaan op het park.