Gemeente Onderbanken


13-01-2006: Bomenkap In 't Roet afgerond

Burgemeester J. Zuidgeest heeft tijdens een persconferentie op vrijdag 13 januari medegedeeld dat de bomenkap volgens planning is verlopen. Hij bedankte de inwoners van Schinveld en de actievoerders van GroenFront voor hun correcte gedrag en het vreedzaam actievoeren tijdens de bomenkap. Ook richtte hij woorden van dank aan Politie, Koninklijke Marechaussee, Justitie, voorlichters en medewerkers van de gemeente Onderbanken voor hun inzet tijdens de afgelopen dagen.

Inmiddels heeft de burgemeester besloten de noodverordening vannacht, zaterdag 14 januari 2006, om 0.00 uur in te trekken. Het gebied waarop deze van toepassing is, wordt vanaf dat moment weer vrij toegankelijk.

De burgemeester heeft een brief gestuurd aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarin hij aandacht vraagt voor de gevolgen van de gevoerde NIMBY-procedure en de positie die de burgemeester in deze heeft ten aanzien van zijn bevoegdheden in het kader van de openbare orde en veiligheid. De burgemeester stelt onder meer vast dat het probleem van de Rijksoverheid nu is opgelost, maar het probleem van de gemeente Onderbanken niet.

De burgemeester doet zijn uiterste best om stappen vooruit te zetten in het AWACS-dossier. Hij initieert overleg om op zo kort mogelijke termijn te komen tot onderzoek naar de geluidsoverlast en de uitstoot van fijnstof. Met de GGD en VROM zullen afspraken worden gemaakt over de wijze waarop metingen worden verricht, zodat alle partijen de resultaten van deze metingen kunnen onderschrijven. Dit dient te leiden tot vermindering van de geluidsoverlast en de uitstoot van fijnstof waaraan veel burgers nu nog zijn blootgesteld.


---

---

-------------