Legal Download


Ultratop Geplaatst: 13-01-2006

Vanaf vandaag 13 januari zal Legaldownload wekelijks het aantal downloads per track doorgesturen naar Ultratop.

Laatste week 2005 drukste ooit bij betaalde muzieksites Geplaatst: 13-01-2006

Laatste week 2005 drukste ooit bij betaalde muzieksites

De betaalde muzieksites hebben het nog nooit zo druk gehad als in de laatste week van 2005. In zeven dagen kochten consumenten 20 miljoen nummers. Geen reacties Door Maarten Reijnders

Dat blijkt uit onderzoek van Nielsen SoundScan, waarover Reuters bericht. Een week eerder was ook al een recordweek. Toen werden er in zeven dagen 9,5 miljoen nummers gedownload - meer dan ooit tevoren.

Het best verkochte nummer was 'Laffy Taffy' van rapgroep D4L. Die track werd tussen Kerst en Oud en Nieuw 175.000 keer tegen betaling gedownload. De elf best verkochte nummers werden elk meer dan honderdduizend keer gedownload.

De cijfers zijn in lijn met eerder onderzoek waaruit bleek dat het bezoek aan de iTunes Music Store op 25 december met 50 procent steeg in vergelijking met een dag eerder. De muzieksites dankten het extra bezoek aan mensen die een mp3-speler als kerstcadeau hadden gekregen en het apparaat met muziek wilden vullen.

Vorig jaar daalden de muziekverkopen in de eerste week met 20 procent in vergelijking met de downloads in de laatste week van 2004. Bij een vergelijkbare daling dit jaar zouden er binnen een week toch nog 16 miljoen nummers worden verkocht. Met dergelijke cijfers ligt de verkoop van 750 miljoen tot 1 miljard tracks dit jaar binnen handbereik.

Volgens marktonderzoeker GFK werden er in Nederland vorig jaar 3,6 miljoen nummers gedownload.