Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN HET MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 12

JANUARI 2006

Brand computerzaal Vlaamse overheid zonder ernstige gevolgen

Vanochtend even voor half tien vond een brand plaats onder de computerzaal van het Boudewijngebouw van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Er vielen geen gewonden en de ontruiming verliep snel en veilig. Om 13 uur verklaarde de Brusselse brandweer het gebouw veilig en toegankelijk en kon iedereen weer aan de slag.

Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois sprak na overleg met de informatici van een middelmatig incident zonder grote gevolgen voor de dienstverlening. "De ambtenaren hebben efficiënt en voorbeeldig gereageerd. Het gebouw was binnen de zes minuten ontruimd," aldus Bourgeois.

Het voornaamste gevolg was dat de ambtenaren van het ministerie per e-mail niet bereikbaar waren tussen 9u30 en 16u30. Ook de portaalsite www.vlaanderen.be werkte niet tot 19 uur.

De brand ontstond op een elektriciteitspaneel. De precieze oorzaak van het defect wordt nog onderzocht. De schade bleef beperkt tot de energievoorziening van de computersystemen en een aantal kabels, en roet op andere apparaten. Uit veiligheidsoverwegingen moesten wel alle systemen worden afgezet. Momenteel is men bezig alle systemen veilig terug op te starten, en te onderzoeken of ze goed werken. De informatici hebben nog geen schade vastgesteld aan data.

De voornaamste volgende systemen waren getroffen:
- portaalsite www.vlaanderen.be (ondertussen weer online)
- informatiesysteem strooiacties winterdienst Wegen en Verkeer (ondertussen weer beschikbaar)

- informatiesysteem binnenscheepvaart (weer beschikbaar)
- toegang tot toepassing studietoelagen (prognose: weer beschikbaar middernacht)

- databank folders, brochures en andere publicaties (prognose: terug beschikbaar tegen vrijdagochtend 13 januari).

Voor meer persinformatie :

Marijke Verboven, tel. 02 552 70 89
0475 481 232.

persdienst Vlaams minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois

e-mail: marijke.verboven@vlaanderen.be