Ministerie van Defensie

13-01-2006 14:05

Prijswinnende veteranenportretten in legermuseum

Fotograaf: Martin Roemers - De Nederlandse veteraan Henk Paulus.

Fotograaf Martin Roemers is opnieuw in de prijzen gevallen bij de Zilveren Camera 2005. Met zijn bijzondere portretserie van veteranen uit de Tweede Wereldoorlog won hij het zilver. Roemers vereeuwigde veertig oud-strijders uit Nederland, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Rusland in fotoâs, verhalen en interviews. Vorig jaar kocht het Legermuseum twaalf zwart-wit opnamen uit deze serie aan. Deze zijn nog tot eind februari in het museum te bezichtigen.

Sinds de uitvinding van de camera brengen fotografen de mens in oorlog en vrede op confronterende wijze in beeld. Hun momentopnamen spreken boekdelen. Het museum toont dan ook regelmatig exposities van fotografen in het veld, zowel in historisch perspectief als in actuele context. Daarnaast laat het Legermuseum regelmatig reportages maken van Nederlandse militairen in vredesoperaties.

In 1999/2000 maakte Roemers in opdracht van het museum een reportage van Nederlandse militairen op de Balkan, waarmee hij de Zilveren Camera won (1ste prijs, Buitenlands Nieuws, series, 2000). In 2002 bracht hij Nederlandse troepen in beeld in Kaboel, Afghanistan. Deze indrukwekkende serie, waarmee Roemers in 2002 opnieuw de Zilveren Camera won, werd in 2003 in het Legermuseum tentoongesteld.

Fotograaf: Martin Roemers - De Russische veteraan Nicolai Gavrilow.