Gemeente Hoogeveen


Openbare besluiten van B & W

10 januari 2006

Inhoud

* Samenvatting persuurtje

* Besluiten
Samenvatting persuurtje

College wil plan voor Hoogeveen promotie

'De scepsis voorbij.' Zo kenschetst burgemeester Urlings de tijdsgeest momenteel in Hoogeveen. 'Scepsisme zit een beetje in de aard van ons mensen in deze landstreek. We twijfelen of we het goed doen, als we het goed doen vertellen we dat niet, we maken onze fouten groter dan ze zijn. Maar als we om ons heen kijken in Hoogeveen, dan doen we het gewoon goed. Ik zie Hoogeveners om me heen die daarvan overtuigd zijn en dit uitstralen. Daar haken we op in. De indruk van Hoogeveen, binnen en buiten, moet positief zijn.' Vandaar dat het college van B&W actief aan promotie wil doen.

Een andere belangrijke aanleiding is de Structuurvisie 2015-2030. 'In die visie zit een stevige ambitie. We willen groeien, werkgelegenheid behouden en creëren, en vooral kwaliteit nastreven op velerlei gebied en zo werken aan de leefbaarheid. Promotie helpt bij het halen van die doelen.'

Wat het college wil bereiken, staat beschreven in een visie op promotie. Hierin benoemt de gemeente een aantal identiteitskenmerken van Hoogeveen. Bijvoorbeeld dat we pioniersgeest hebben en 'gewoon het gewone èn het ongewone doen'. Hoe Hoogeveen zijn promotie gaat aanpakken, zal de komende paar maanden duidelijk worden en in een promotieplan worden beschreven. Bij de vorming van het plan worden Hoogeveners betrokken. Het college wil in ieder geval enthousiaste inwoners, ondernemers en jongeren betrekken.

Reageren? Dat kan op het discussieforum!

2. Besluiten

De besluiten zijn als volgt weergegeven:

* nummer

* onderwerp (vetgedrukt)

* besluit

* evt. toelichting (cursief)
1.
Aanvraag bouwvergunning voor het uitbreiden van de woning Jan Slotswijk 3 te Elim

Bouwvergunning verlenen met toepassing van de 19 WRO-procedure

2.
Project Centrum Oost, Verzetsbuurt

Goedkeuren projectplan 'Wijkverbetering Centrum Oost: Verzetsbuurt'

De Verzetsbuurt is de buurt die vooralsnog voorrang krijgt als het om het verbeteren van Centrum-Oost gaat. Woonconcept en gemeente zijn de trekkers. Stedenbouwkundigbureau BGSV is ingehuurd voor het opstellen van een wijkverbeterplan en een stedenbouwkundige visie voor een deel van de wijk. Het wijkverbeterplan omvat aspecten als het verbeteren van het openbaar gebied, de woningerven en de speelmogelijkheden.

De stedenbouwkundige visie omvat twee vragen: wat zijn de woningbouwmogelijkheden achter de voormalige kerk aan de de Bentinckslaan en op de locatie van de Juliana van Stolbergschool?

Er is inmiddels een bewonersforum gevormd waarmee intensief contact is.

3.
Kwijtschelding 2005

* de beantwoording van de commissievragen aan de commissie te overleggen
* akkoord te gaan met de procedure voor proactieve benadering van bijstandsgerechtigden voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen
* brochure kwijtschelding aan de commissie uit te reiken. De gemeente gaat bijstandsgerechtigden een brief sturen en wijzen op de mogelijkheid van kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Ook is een duidelijke brochure beschikbaar voor burgers. Daarnaast streeft de gemeente naar een werkwijze waarbij klantgegevens worden bewaard, zodat men niet telkens opnieuw vaste persoonsgegevens hoeft te geven bij contact met de gemeente.

4.
Luchtkwaliteit

* Kennisnemen van de ontwikkelingen in wet- regelgeving op het gebied van luchtkwaliteit;
* Kennisnemen van de luchtkwaliteitsituatie in Hoogeveen;
* Deze informatie ter kennisneming aan de raadscommissie Omgeving aanbieden Elke gemeente dient nu aan de provincie te rapporteren hoe het staat met de luchtkwaliteit. Dit in verband met het beschermen van bewoners tegen risico's. Uit gehouden onderzoeken in Hoogeveen is geen overschrijding van luchtkwaliteitnormen gebleken. Daarnaast zijn de ontwikkelingen binnen de gemeente in het algemeen niet van dien aard dat te verwachten is dat deze de luchtkwaliteit dramatisch verslechteren.

5.
Besluit op verzoek om vergoeding van schade ex artikel 49 van de wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) met betrekking tot de planologische mutaties bestemmingsplan Nieuwlande, uitbreiding Boerdijk.
* Overeenkomstig het advies van 14 november 2005 van de schadebeoordelingscommissie, besluiten aan de familie J. Dekker, een schadevergoeding ex artikel 49 WRO toe te kennen ad. ¤ 2.500,-- en dit bedrag te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 13 juni 2005, tot de dag der uitbetaling;
* Verzoeker op de hoogte brengen door middel van bijgevoegde conceptbrief. 6.
Toekennen schadevergoeding voor schade als bedoeld in artikel 49 van de wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) met betrekking tot de planologische mutatie bestemmingsplan 'Begraafplaats te Fluitenberg'.
* Overeenkomstig het advies van 25 mei 2005 van de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ), besluiten aan mevrouw M. Bosman-Eshuis, een schadevergoeding ex artikel 49 WRO toe te kennen ad. ¤ 30.000,-- en dit bedrag te vermeerderen met de wettelijke rente vanaf 18 november 2004, tot de dag der uitbetaling;
* Verzoekster op de hoogte brengen door middel van bijgevoegde conceptbrief. 7.
Niet-ontvankelijk verklaren verzoek om schadevergoeding voor schade als bedoeld in artikel 49 van de wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) met betrekking tot de planologische mutatie vrijstelling op basis van structuurvisie Bouwmogelijkheden Zuideropgaande.
* Op grond van artikel 49 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening het verzoek om schadevergoeding ex artikel 49 WRO niet-ontvankelijk verklaren.
* Verzoeker op de hoogte stellen door middel van bijgevoegde conceptbrief. 8.
Besluit op bezwaarschrift van de heer R. Maat namens de familie G. Kroezen wonende aan de Rechtuit 41 a te Hollandscheveld.
* Instemmen met het door de Bezwaarschriftencommissie uitgebrachte en aan de heer Maat toegezonden advies van 28 december 2005. De overwegingen van de commissie over te nemen zodat zij deel uitmaken van dit besluit. Op grond van die overwegingen het bezwaarschrift ongegrond te verklaren;
* Op grond van de overwegingen van de Bezwaarschriftencommissie het verzoek om vergoeding van de kosten in verband met de behandeling van het bezwaar afwijzen;
* De heer Maat op de hoogte brengen door middel van bijgevoegde conceptbrief. 9.
Revitalisering Schoonvelde Oost.

Goedkeuring beslisdocument fase 4 december 2005.

10.
Aanvraag bouwvergunning voor het bouwen van een kantoorpand met bovenwoningen op het perceel Hoofdstraat 106-108 (E.R. Slingenberg).

Geen ontheffing van Bouwverordening verlenen voor wat betreft vereiste parkeerplaatsen voor woningen en ontheffing van Bouwverordening verlenen voor wat betreft de vereiste parkeerruimte voor de kantoren.

11.
Aanvraag bouwvergunning voor vervangende nieuwbouw van een woonhuis en garage/berging op het perceel Krakeel 55 (F. Woltinge).

Bouwvergunning verlenen met toepassing van de 19 WRO-procedure.

12.
Aanvraag bouwvergunning voor bouwen van een vrijstaande woning met garage op het perceel Meester van Goorweg 38 (Bouw- en Aannemingsbe-drijf John Koster).

Bouwvergunning verlenen met toepassing van de 19 WRO-procedure.

13.
Aanvraag bouwvergunning voor tijdelijk plaatsen van een onderwijsgebouw op het prceel Valkenlaan 1-3 (St. voor Openbaar Voortgezet Onderwijs).

Tijdelijke bouwvergunning verlenen met toepassing van de 17 WRO-procedure.

14.
Aanvraag bouwvergunning voor bouwen van een kap op de garage bij Mr. Van Goorweg 38 te Nieuwlande

Bouwvergunning verlenen met toepassing van de 19 WRO-procedure

15.
Aanvraag bouwvergunning voor tijdelijk plaatsen van een woonunit aan de Mr. Van Goorweg 36 te Nieuwlande

Bouwvergunning verlenen met toepassing van de 17 WRO-procedure

16.
Aanvraag bouwvergunning voor bouwen van een dubbele woning aan de Fluitenbergseweg 25 te fluitenberg

Bouwvergunning verlenen met toepassing van de 19 WRO-procedure

17.
Convenant duurzaam stedelijke bereikbaarheid gemeente Hoogeveen en de provincie Drenthe.
* Akkoord gaan met het conceptconvenant en het bijbehorende uitvoerings-programma 2006-2008
* Wethouder Stoefzand machtigen het convenant te ondertekenen. 18.
Verzoek om (financiële) deelname aan project van bibliothecabiographicA.

Verzoek afwijzen (zie concept brief).

Betreft een landelijk initiatief om levensverhalen van inwoners vast te leggen. De gemeente wordt gevraagd bij te dragen voor de kosten. Argumenten om niet mee te werken zijn de kosten en het feit dat er ook andere manieren zijn omhet doel te bereiken. Zo is museum De 5000 Morgen bezig verhalen van oudere Hoogeveners digitaal vast te leggen.

19.
Beschikking op bezwaarschrift

* Het advies van de bezwaarschriftencommissie over te nemen en het bezwaar van de heer Stoppelenbrug tegen het verlenen van de aanlegvergunning van een spartelvijver aan de heer Paas niet-ontvankelijk te verklaren.
* In te stemmen met de bijgevoegde beschikking op bezwaarschrift. 20.
Vaststellen beveiligings-plan SuwiNet.

Vaststellen beveiligingsplan SuwiNet.

21.
7e wijziging Besluit mandaat, volmacht en machtiging 2004.

Lijst 2 behorende bij het Besluit mandaat, volmacht en machtiging 2004 wijzigen.

22.
Visie promotie Hoogeveen.

* 1. Akkoord gaan met visie promotie Hoogeveen
* Directie opdracht geven een promotieplan op te stellen op basis van deze visie Zie samenvatting persuurtje hierboven.

23.
Sponsoring nieuw boek Gerard v/d Weerd.

Wij sponsoren een bedrag van ¤ 2000,00 incl. 20 boeken en nemen er 30 extra af.

De Hoogeveense kunstschilder Gerard van der Weerd heeft een tweeluik gemaakt voor de raadzaal. Hij heeft door dit kunstwerk inspiratie opgedaan voor nieuwe kunstwerken rond het thema turfsteken. Eind 2006 volgt een expositie in Hoogeveen. Van het proces wordt een boek gemaakt, dat de gemeente gaat sponsoren en afnemen.

24.
Klacht

* Kennisnemen van de bevindingen en het oordeel van de ombudscommissie.
* Klacht overeenkomstig het advies van de ombudscommissie ongegrond verklaren. 25.
Wijziging Organisatiereglement.

Organisatiereglement per 1 januari 2006 wijzigen in verband met Reiniging.

Betreft gemeentelijke organisatie

26.
Eigenrisicodragerschap WAO.

Voorgesteld wordt eigenrisico-drager te worden voor de WAO.

Betreft gemeentelijke organisatie

27.
Regeling vergoeding bedrijfsfitness.

Voorgesteld wordt de Regeling vergoeding bedrijfsfitness vast te stellen.

Betreft gemeentelijke organisatie